Csaknem hétmillió forint csurrant a honvédelmi miniszter alapítványának a Magyar Falu Programból

2023. január 24. 09:18 2023. jan. 24. 09:18

Összesen csaknem 7 millió forintot kapott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter alapítványa a Magyar Falu Program civil szervezeteknek szétosztott pénzeiből – tudta meg a Népszava.

Ahogy a Hírklikk is megírta, a falusi civil alap pénzeire kiírt pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, és ezek között 113 olyan akad, amelyik egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető. Ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői ugyanis mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy épp nyíltan kampányoltak a választások előtt a fideszes jelölt mellett.

A listából kiderül, hogy fideszes polgármesterek, parlamenti képviselők alapítványai is bőven kaptak a civileknek szánt támogatásokból, a tavalyi teljes összeg majdnem tíz százaléka, 425 millió forintnyi közpénz talált így gazdára.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az általa alapított Némethy Bertalan alapítvány kuratóriumának elnöke, tehát elméletben ő is dönthet a megnyert támogatások elköltéséről,

ami 2020-ban 5 millió, 2022-ben pedig 1 895 000 forint közpénzt jelentett.

A Népszava megkérdezte a Magyar Falu Programért felelős Miniszterelnökséget, hogy Szalay-Bobrovniczky alapítványa mire kérte és kapta a pénzt, azonban a kérdésre nem válaszoltak.