Dés László: Rákay Philip, mint kutya a gazdáját, nyalogatja az őt jól tartó kormány kezét

2023. június 9. 10:30 2023. jún. 9. 10:30

Komoly vitát generált Rákay Philip június 2-i posztja, amelyben kritizálta Nagy Ervint, amiért kiáll a tanárok mellett. A színész válaszképppen azt írta, néhány napja személyesen találkoztak össze a pesti belvárosban, a Haris közben, de akkor, mint fogalmaz, az egykori zenetévés úgy vonult el mellette, mint Gőgös Gúnár Gedeon

„Szimptomatikusnak, vagy szimbolikusnak tartom az egész esetet" – mondta Dés László. A zenész, zeneszerző a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának csütörtöki adásához csatlakozott betelefonálóként. Szerinte ugyanarról van szó, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tönkretétele, vagy a független színházak támogatásának megvonása esetében, miközben százmilliárdokat ad a kormány „a Vidnyánszky-féle haveroknak". „Ez az úgynevezett kultúrharc" – tette hozzá.

Szerinte Fidesz és „túlméretezett sajtójának bértollnokai" tehetséges és sikeres embereket [karakter]gyilkolnak le. Nagy Ervint is olyan sikeres embernek tartja, aki tehetségével és munkájával vált sikeressé. A Katona József Színházban évtizedekig játszott, és munkájával „a magyar színészek első sorába" került. Dés szerint – aki maga is dolgozik együtt Naggyal – egy tehetséges és népszerű művészről van szó, aki minden előadásán álló tapsot kap.

„Ezzel szemben Rákay a NER bérfigurája, aki rendkívül tehetségtelen és valószínűleg nem is okos pali" – mondta, hozzátéve, Rákay érdemei annyiban merülnek ki, hogy rendkívül lojális, „mint a kutya a gazdáját, nyalogatja" az őt jól tartó kormány kezét. Dés vele is dolgozott együtt. A Jazz+Azban szaxofonozott Dés, és koncertjeik előtt két felvezető váltásban konferálta fel az együttest: Jáksó László és Rákay Philip. Tapasztalata szerint, ha utóbbira került a sor, sokkal nehezebb volt a közönséget hangulatba hozni. Ezek alapján már akkor leszűrte: Rákay tehetségtelen. A kormánynak köszönhetően, mégis milliárdossá vált.

A Nagy Ervinnel folytatott szócsatában Rákay Schilling Árpádot és Sárosdi Lillát is elővette. Állítását, miszerint árufeltöltők egy párizsi kisboltban, hazugságnak nevezte Dés. Hozzátette, hogy azokat a magyar embereket, akik a magyar kultúrát terjesztik a világban, „becsülni kéne, tisztelni, mélyen fejet hajtani előttük, és nagyon sajnálni, hogy elüldöztük őket".

Ezzel szemben Rákay horribilis összegeket kap a kormánytól. „Senki nem kapott 6 milliárd forintot egy filmre. Rákay igen a Petőfi-filmre, ami el sem készült időre." Dés ezt azért is érdekesnek tartja, mert ha a kormány ismerné Petőfit, betiltaná. „Egy olyan emberről van szó, aki olyan verseket írt, mint a Dicsőséges nagyurak, az Akasszátok fel a királyokat, stb. Akiről pontosan lehet tudni, hogy egy elkötelezett baloldali, a korszaknak megfelelő értelemben liberális, és minden ízében az ellen küzdött, amit a Fidesz most létrehozott" – foglalta össze.

Forrás: hirklikk.hu