Döntött az UEFA: nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion

2021. június 22. 15:22 2021. jún. 22. 15:22

Döntött az UEFA: nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion. Korábban petíció indult azért, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság német-magyar meccsének idejére szivárványszínekkel világítsák ki a müncheni Allianz Arenát – így tiltakoztak volna az ellen, hogy az egy hete elfogadott törvénnyel megbélyegzik a melegeket Magyarországon.

A német sajtó már tegnap arról írt, hogy az UEFA nem szeretné a kivilágítást, mert a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani. A Bild beszámolójában idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy „az UEFA egységes stadionarculatot szab meg", és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett – írja az Euronews.

Hozzátette, hogy „talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni" az UEFA stadion-dizájnjától eltérő világítást.

 

Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott. 

  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Felidézték – mások mellett – Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nagyon jó jelnek" tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.

Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel „társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért „nagyon támogatnám" – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „München készen áll" a mérkőzés megrendezésére.

  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az Európai Labdarúgó-szövetség indoklása szerint a szervezet politikailag és vallásilag is semleges. A jelenlegi kérésnek azért nem tudnak eleget tenni, mert az egy nemzeti parlament döntésére vonatkozik. Ezért a szervezet azt javasolja, hogy a stadiont vagy június 29-én, a Christopher Street napon (vagyis a meleg büszkeség napján) vagy július 3. és 9. között világítsák meg a szivárvány színeivel. A labdarúgó Európa-bajnokság utolsó mérkőzését július 2-án rendezik.

Forrás: Euronews