Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

2021. április 14. 08:34 2021. ápr. 14. 08:34

Csak idáig több mint 23 000 embernek kellett meghalnia azért, mert Orbán magára hagyta az országot. A mohácsi csatában körülbelül ennyien haltak meg: Orbán gőgje elhozta nekünk a 21. századi Mohácsot.

A volt főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányának kampányfőnöke, a Párbeszéd elnökségi tagja a hvg.hu-n megjelent publicisztikájában kijelenti, hogy a választásig hátralévő egy év alatt bebizonyítható: hosszú idő után először Orbán verhető. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Jelenleg az ország az elmúlt évtizedek legsötétebb óráit éli – naponta százak halnak meg, családok tízezrei mennek tönkre, egész iparágak kerülnek a tönk szélére. Közben az Orbán-kormány gyilkos alkalmatlansága példátlan személyes vagyoni felhalmozással párosul.

Felteszi a kérdést, hogy mire lenne képes jelenlegi állapotában, és mennyire lehet ütőképes az ellenzék 2022-re? Mi kell ahhoz, hogy esélyes kihívója legyen a következő választáson a Fidesznek, és megvalósítható-e mindez ezekkel a pártokkal, a mai Magyarországon?

Ez is érdekelhet: Orbán bizarr rágalmazási kampánya a választási félelmét mutatja

A nehéz dolgokat eleinte mindenki lehetetlennek gondolja. 2009 januárjában sokan mondták, hogy úgysem kerülhet be egy új, zöld párt a parlamentbe. 2019 januárjában rengetegen egy fabatkát sem adtak volna, hogy Tarlós István legyőzhető. Aztán mégis: 2010-ben az LMP nemcsak éppen hogy, hanem vastagon túllépve az 5 százalékos küszöböt jutott be a parlamentbe. 2019 októberében pedig Karácsony Gergely magabiztosan megverte Tarlós Istvánt, és a kerületek többsége is ellenzéki kézre került.

„Mindkettőt végigcsináltam: ismerem a furcsa tekinteteket, a zavartan elnyomott mosolyokat, amelyek az eleinte reménytelennek tűnő kampányok kapcsán körülvettek minket.”

Dorosz úgy véli, hogy most, közel egy évvel a választások előtt megint hasonló a helyzet: sokan még mindig nehezen hiszik el, hogy lehetséges a győzelem 2022-ben. Pedig a számok más valóságot mutatnak: az ellenzéki pártok közös listás együttműködésével Orbán verhető. A hat ellenzéki párt közös listája lőtávolon belül, sőt egyes felmérések szerint már a Fidesz előtt jár. Azaz nehéz (ne feledjük, a választási rendszerben sok a Fideszre szabott elem), de nem lehetetlen feladat a 2022-es győzelem.

Ezzel együtt figyelmeztet, hogy egy évtized alatt már kiépültek a berögződések, a lelki gátak, az „úgyis mindig így lesz” pszichológiája. Hiszen sokan vannak, akik már csak lelki önvédelemből is a cinikus pesszimizmusba menekülnek, „akkor legalább nincs csalódás”.

Dorosz jelentős eredménynek tartja, hogy megszülettek azok a döntések, amelyek alapján közös listával, közös jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel vágunk neki a 2022-es küzdelemnek. Az előválasztás pedig esélyt ad arra, hogy ebbe a folyamatba a lehető legszélesebb körben bevonjuk az embereket. Tehát a legfontosabb alapok megvannak, „így aztán kötelességünk keményen beleállni. Számtalan okot lehetne mondani, hogy Orbán hatalma miért tragikus az országnak, de most a két legfontosabbat emelem ki. Az egyik az elmúlt 10 évről szól összességében, a másik a mostani, példátlan válságról.”

Az Orbán Viktor nevével fémjelzett, mára korszakká duzzadt időszak történelmi léptékben is hatalmas csalódás. Gondoljunk bele, hogy Orbán milyen környezetben vezette az országot az elmúlt években. Mikor volt utoljára hazánknak olyan szerencsés csillagállása, ahol egyszerre volt része a stabil nyugati szövetségi rendszernek úgy, hogy közben a kapitalizmus történetének legintenzívebb gazdasági fellendülése zajlott olyan nemzetközi piacokkal, ahol lényegében ingyen volt a pénz?

Az összkép mára tragikus: az egyik oldalon az út szélén hagyott, szeretteiket elvesztő családok, tönkrement üzletek, utcára kerülő tömegek, a lehetetlennel hősiesen küzdő orvosok, egyre inkább elfogyó levegő és végül csak a halál rezignált fásultsága. A másikon jachtozás, drogos buli, pedofília eltussolása, új feleséghez földbirtokok és egy nincstelen miniszterelnök csupa gazdag családtaggal. Az „üzleti ügyek” pörögnek, mindenhol máshol a kormány a lovak közé dobta a gyeplőt.

Ez történik – figyelmeztet -, amikor a valóság szembejön az autópályán: ez nem Soros – ez kőkemény, kommunikációval már nem kezelhető, valódi, az emberek életét megnyomorító kihívás. Orbán le is térdelt benne – ami ma kormányzás néven zajlik, az nem más, mint embertelenség óvodás szintű alkalmatlansággal párosítva. Az árát azonban nem a Pasa parkban vagy a felcsúti birtokon, hanem a kórházak intenzív osztályain a reménytelenül levegőért kapkodó betegek fizetik meg. Csak idáig több mint 23 000 embernek kellett meghalnia azért, mert Orbán magára hagyta az országot. A mohácsi csatában körülbelül ennyien haltak meg: Orbán gőgje elhozta nekünk a 21. századi Mohácsot. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: Hírklikk Szerző: Harkai Péter