Dr. Váczi Istvánnal, volt komlói rendőrkapitánnyal beszélgettünk

2021. május 6. 23:04 2021. máj. 6. 23:04

Sok különlegesség fellelhető Dr. Váczi István, volt rendőrkapitány pályafutásában. Többek között, Baranya megyében a legfiatalabb városi kapitány volt, Komlón. Talán Magyarországon a legfiatalabb rendőr ezredes lett.

Sok különlegesség fellelhető Dr. Váczi István, volt rendőrkapitány pályafutásában. Többek között, Baranya megyében a legfiatalabb városi kapitány volt, Komlón. Talán Magyarországon a legfiatalabb rendőr ezredes lett.

 

-A megyei főkapitány, Dr. Ernyes Mihály tábornok után Ön is könyvet irt. Ezredes úr életpályája akkor dőlt el, amikor belépett a pécsi kapitányságra 1993-ba nyomozónak, vagy tévedek?

 

-A Műszaki Főiskola után nem találtam állást és jó ötletnek tűnt az egy éves próbaidő a rendőrségnél. Addig még csak eszembe sem jutott a rendőrség. Gondoltam, egy év alatt csak találok valami normális munkát a szakmámban. A nyomozókhoz kerültem, és már másnap egy olyan izgalmas felderítési sorozatba kerültem, ami ott, és akkor megpecsételte a sorsom. Ott maradtam. Mindig kicsit jobban szerettem volna csinálni, idővel pedig mentem felfelé azon a bizonyos ranglétrán. Ebből lett 25 év rendőrségen eltöltött idő, amelynek több mint a felét kapitányként szolgáltam.

-Már több mint két éve, hogy felmentették a Komlói rendőrkapitányság éléről, mivel sikerült kipihenni a 13 évi állandó készenlétet?

-Az első hónapban rengeteget olvastam. Aztán beleástam magam a Kapitány voltam című könyvem megírásába. A sikere után pedig jött a második kötet. Jelenleg több mint 4300 eladott könyvnél tartok. Sokan kérdezték, hogyan csináltam, ezért készítettem egy oktatási anyagot, A magán könyvkiadás gyakorlati kézikönyve címmel, e-book, videók, mintadokumentumok vannak benne. Rengeteg időt megspórol az, aki ezzel kezdi. Ez az anyag a gondolattól az ügyfélszerzésen át az automatizált értékesítésig és a szerzői jogi ismeretekkel együtt valóban konkrét és azonnal alkalmazható megoldásokat ad annak, aki egy könyv megírásán töri a fejét.

-Hogyan sikerült ennyi könyvet magánkiadással egyedül értékesítenie?

-Azt láttam, hogy nekem a kiadón keresztüli könyvértékesítés nem lesz egy nyereséges vállalkozás, így döntöttem a magánkiadás mellett. Ezért elkezdtem komolyabban foglalkozni a digitális automatikus értékesítései rendszerek építésével és, ami jött vele az az online marketing. Én magam készítettem a könyv honlapját és a teljes internetes értékesítési rendszerét is, bankkártyás fizetéssel, netes számlázással, hírlevél küldő szoftverekkel, online hirdetésekkel együtt. Mivel ezzel kapcsolatban is sokan kerestek tanácsokért, Hírlevél küldés egyszerűen és olcsón címmel készítettem egy e-mail marketinggel kapcsolatos oktatási anyagot, ami aztán több mint 5 órás videó oktatási anyag és egy 75 oldalas e-book lett. A teljes e-mail címlista építéstől a hírlevél küldés és automatizálást tartalmazza. Rengeteg időt és főleg pénzt megspórol a vállalkozóknak, cégeknek. Ami még ritkaság benne, hogy ez teljesen magyar nyelvű anyag, és persze megint csak nagyon gyakorlatias. Lépésről lépésre magyarázom el, az ügyfél pontosan mikor hova kattintson. De ha valaki szeretné, akár én magam is meg tudom neki építeni a teljes rendszert.

-Baranya megyében mind az öt városi rendőrkapitányság területén vannak jellemző bűnesetek. Komló miben volt az élen?

-A Komlói Rendőrkapitányságnak és itt Komló mellett ne felejtsük el az ide tartozó további 62 települést is voltak jellegzetes, gyakoribb bűncselekményei. Így a zártkertekből történő kis értékű, de annál bosszantóbb lopások, és a környék erdeiben a falopások. No, meg persze a sátoros ünnepek körüli garázdaságok. Ezeknek az ügyeknek a megelőzésében volt nagy szerepük a polgárőröknek, akikre mindig bátran támaszkodtunk. Mai napig elismeréssel adózok az önkéntes tevékenységük előtt.

-Azt tudjuk, hogy indoklás nélkül felmentették kapitányi székéből és alacsonyabb beosztást ajánlottak fel, amit nem fogadott el. Több hónap távlatában nem gondolkozott azon, hogy miért mentették fel? Ön negyed századon keresztül sikeres rendőr volt, kitüntetések sem maradtak el, nem bánta meg, hogy nem fogadta el az új beosztást?

-A felmentésem indokolás nélkül történt, innen kezdve minden csak találgatás. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy ha a rendőri vezetők felmentése kapcsán a cégnek lenne indokolási kötelezettsége, akkor nem lehetne ilyen szinten függő helyzetben tartani a vezetőket. Így viszont, ha valamelyik rendőri vezető nem azt, vagy nem pont úgy csinálja, amit meghatároznak neki, esetleg olyan történetekbe nyúl bele, amit egyes helyeken nem néznek jó szemmel, akkor még aznap indokolás nélkül fel lehet menteni. Senkit nem érdekel ilyenkor, hogy kinek hány elismerése volt, vagy milyen eredményeket ér el az általa irányított szervezet.

A kitüntetések kapcsán mai napig nagyon büszke vagyok arra, hogy a 25 év alatti sok elismerés mellett a Pécs-Baranya Közbiztonságért díjat, a Komló Közszolgálatáért díjat, a Polgárőrség Érdemérem arany fokozatát is megkaptam. Sőt! Leszerelésem után Pécsvárad Közszolgálatáért díj elismerésben részesültem. Hangsúlyozom, ezeket nem kaptam volna, ha nincs mögöttem egy olyan csapat, akikkel együtt dolgoztam, azáltal az ő munkájukat is elismerték. Ezt jól szemlélteti, hogy amióta létezik a szervezeti teljesítményértékelés, a Komlói Rendőrkapitányság az én vezetésem alatt mindig kiváló értékelést kapott.

Nem, nem bántam meg hogy leszereltem. Ez volt az életem, de megváltoztam én is, és azt gondolom megváltozott a rendőrség is. A szakmai véleményem az, hogy szerintem ez a szervezet nem az, ahova én 27 éve felszereltem, és sok esetben nem azt csinálja, ami a dolga lenne. Ezt bárki láthatja, aki látni akarja, hiszen elég hozzá, ha kimegy az utcára és körülnéz, vagy elolvassa a napi híreket. Ezzel együtt, aki nincs benne, az talán el sem tudja képzelni, hogy micsoda óriási feszültség alatt dolgoznak a rendőrök. Persze, az élet minden területén ott a feszültség, így aztán minden rendőr maga dönt, hogy ezt vállalja, avagy máshol keresi a boldogulását.

-Könyvet irt Kapitány voltam címmel, majd megírta a második kötetet is. A 200 oldalas alkotások mennyire szólnak az Ön életéről, vagy inkább kitalált történetek?

-Már a felszerelésemet követő napokban találkoztam olyan humoros vagy megdöbbentő esetekkel, amelyek kapcsán elkezdtem gyűjteni a történeteket. Például a kutya nem ugatott, mert nem volt, a kétrésnyire lehúzott ablak, az összekevert ikertestvérek, a rendőrségi épületben eltűnt kígyó, amelyről nem tudtuk, hogy ártalmatlan vagy halálos-e a mérge. Egyre több ügyünk lett és így egyre több humoros sztori is lett. Eleinte csak egymásnak mutattuk meg őket, és jókat nevettünk magunkon. Később jött az ötlet, hogy ha majd 25 év múlva nyugdíjba megyek, ebből írok egy könyvet. Nos, azóta eltörölték már ezt a nyugdíj lehetőséget és az én életem is másként alakult, újra civil lettem. De a leszerelésem után, a rendőri pályafutásom lezárásaként megírtam a könyvet. Ilyen módon javarészt az én szakmai pályafutásom is tetten érhető benne, de sok olyan történet van, ami nem velem, hanem a volt kollégákkal esett meg. Nem árulok zsákbamacskát. A könyv honlapján a könyvekbe bele lehet olvasni, a hangoskönyvbe bele lehet hallgatni: https://kapitanyvoltam.hu/

 

-Könyvéből az ORFK is rendelt, ez lehet elismerés a szerző számára?

-Maga az ORFK mint szervezet ugyan nem, de egyes rendőrök az ORFK épületébe rendeltek, ahogyan több bíróságra vagy ügyészségre is küldtem már könyvet. Ehhez képest a könyvek több mint felét teljesen civilek vásárolják, és nagyon jól szórakoznak rajta. Mindig azt kérem, ha tetszett a könyv, vigyék jó hírét, és küldjenek vissza egy képet, hogy hol olvasták. A képeket felrakom a könyv Facebook oldalára, már több mint 300 kép látható az ország és a világ minden tájáról: A könyv eddig már 29 országba jutott el, a legtávolabb hely Ausztrália, a legutóbbi pedig most tavasszal Nambia, ami elképesztő. Ezért is született meg tavaly tavasszal a második kötet, a korábbi 79 után újabb 92 történettel.

-Hogyan lehet Dr. Váczi István volt rendőr ezredes alkotásaihoz hozzá jutni?

-A könyvek, a digitális könyvek és a hangoskönyv az interneten keresztül itt elérhetőek.

-Sokan tudják Komlón ,hogy a kedvenc hobbija a darts. Kikapcsolódik még a kicsi nyilakkal?

-Az utóbbi egy-másfél év ugyan nem a dartsról szólt, az egészségügyi veszélyhelyzet sem kedvezett a sportnak, de igen, ott vagyok még a darts közelében. Tanácsaimmal segítem a Magyar Darts Szövetséget, amelynek több évig az alelnöke voltam. Komlón pedig vezetője vagyok a helyi darts egyesületnek. A lakásban a tábla fent van a falon, ha van egy kis időm, itthon mindig előveszem a nyilakat, dobálok párat és néha oda is dobom, ahova szeretném. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy olcsó, viszonylag egyszerű, könnyen elsajátítható és hamar sikerélményt adó sportot űzni.

 

 

Szerző: Szabó Ferenc