Egy érzékeny magyar tévénéző feljelentette a közmédiát az olimpiai megnyitóünnepség közvetítése miatt

2024. szeptember 26. 15:15 2024. szept. 26. 15:15

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa keddi ülésén jogsértéseket tárt fel több rádiós és televíziós médiaszolgáltató hatósági ellenőrzése során, egyes ügyekben pedig külföldi társhatóságokat is megkeresett - tudatta a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. A médiatanács megállapította azt is, hogy nem indokolt hatósági eljárást indítani a nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége miatt az azt élő adásban közzétevő médiaszolgáltató ellen.

A hatósághoz július 26. és 29. között nyolc állampolgári bejelentés érkezett az M4 SPORT közszolgálati televíziócsatorna július 26-án 19 óra 28 perckor sugárzott műsorszámával kapcsolatban, amelyben a médiaszolgáltató a 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségét közvetítette élő adásban. A testület megállapította, hogy a médiatörvény közérdekű célként tekint a társadalom számára kiemelten nagy jelentőségű események televíziós közvetítéséhez való széleskörű, nyilvános hozzáférés biztosítására. Ilyen eseménynek minősülnek az olimpiai játékok is – írták.

Mint közölték, az aktuális olimpiai játékokat, valamint az azok nyitó- és záróünnepségét bemutató műsorszámok nem saját gyártású és nem is más által gyártott, akvirált produkciók, így az első, élőben megvalósuló közreadás alkalmával a médiaszolgáltatók csupán közvetítési joggal rendelkeznek. A műsorszámot nem a közszolgálati médiaszolgáltató készítette, az általa üzemeltetett médiaszolgáltatás csupán közvetítő közegként szolgált a sportesemény szervezője és a közönség között.

A médiaszolgáltató a műsorszám közvetítése során nem gyakorolhatott hagyományos értelemben vett szerkesztői tevékenységet annak ellenére sem, hogy több jelenet sok néző számára ízléstelen, rémisztő vagy tiszteletlen volt, illetve később globális felháborodást keltett. A váratlan eseményekre legfeljebb a műsorvezetők részéről érkező ellenpontozással volt lehetősége reagálni, ahogyan ez meg is történt a közvetítés során – mutattak rá.

Közölték, mindezek alapján a médiatanács nem indított eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

Az egri 100,7 - BEST FM állandó megnevezésű, helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádió május 23. és 29. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben tett vállalásainak, mivel az előírtnál kevesebb közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint szöveges tartalmat tett közzé.

A testület 180 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte azt. A jogsértés ismételtségére tekintettel a médiatanács 70 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét – ismertették.

A közlemény szerint alulteljesítette szerződéses vállalásait és a közösségi médiaszolgáltatókkal szemben támasztott törvényi előírásokat is megsértette a Győr 100,1 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű Győr Plusz Rádió június 10. és 16. között azzal, hogy nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati műsorszámot. A médiatanács döntése értelmében a médiaszolgáltatónak közleményben kell tájékoztatnia hallgatóit a jogsértés tényéről, ezen felül meg kell fizetnie 50 ezer forint bírságot.

Jogsértést tárt fel a médiatanács a HÍR TV június 14. és 20. között sugárzott műsorában is. A vizsgált műsorhéten a médiaszolgáltató nem tett eleget hatósági határozatában foglalt, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettségének. A testület 80 ezer forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte. A jogsértés ismételtségére tekintettel, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét 10 ezer forint bírsággal sújtotta a médiatanács.

A testület állampolgári bejelentés nyomán megállapította, hogy a cseh joghatóság alá tartozó AMC TV június 1-jén 15 óra 10 perctől korhatári megjelölés nélkül sugározta a Buliszerviz című, a magyar szabályozás szerint tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozó, csak 21 órát követően közzétehető műsorszámot, ezért a joghatósággal rendelkező cseh társhatósághoz fordult.

A társhatóság megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tüntette fel a magyar jogszabályok által előírt korhatárra vonatkozó jelzést, ezért felhívta a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályok által meghatározott szigorúbb szabályoknak, különösen a műsorszámok korhatári kategóriáit jelző magyar jelölések használatának.

Ugyancsak a cseh társhatósághoz fordult a hatóság a csatorna augusztus 2-án 8 óra 6 perces kezdettel sugárzott Exodus: Istenek és királyok című műsorszámával kapcsolatban, mert azt a médiaszolgáltató korhatári jelölés nélkül sugározta, miközben az a témaválasztásra, a feldolgozás módjára és az erőszakos jelenetekre figyelemmel, a magyar szabályozás alapján tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Szintén állampolgári bejelentés nyomán vizsgálták a spanyol joghatóság alá tartozó Disney Channel állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson augusztus 4-én 18 óra 45 perces kezdettel közzétett Katicabogár és a Fekete Macska kalandjai egyik epizódját. A műsorszámot korhatári megjelölés nélkül sugározták, holott azt a témaválasztásra és annak feldolgozási módjára tekintettel tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni. A hatóság az ügyben a joghatósággal rendelkező spanyol társhatósághoz fordult és felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Forrás: MTI