Egy ország kerekesszékben (Orbán tolja…)

2023. január 29. 07:00 2023. jan. 29. 07:00

Nem tudom, hogy vannak-e ilyen véletlenek? Óvnám magam ugyan az összeesküvés elméletektől, de az Orbán-kormány esetében rendre beigazolódik, nem kell nekünk attól tartanunk, hogy túlgondoljuk a dolgokat; maga Orbán messze előttünk jár. Hogy minden ki van találva, le van játszva, másként: modellálva van. 

A hét egyik híre volt, talán el is sikkadt egy kicsit, hogy Orbán levelet küldött Brüsszelbe, szóval most nem plakáton üzent az EU-nak – azt is megtette –, és pénzt kért, kérte a helyreállítási programban elérhető hitelkeret lehívását Magyarország számára. Ez az a hitel, amelyről a kormányfő korábban lemondott, hangsúlyozva, ha szükségünk lesz pénzre, azt külső forrásból – értsd: kínaiból – is meg tudjuk szerezni. Sokan felhívták rá a figyelmét: az sokkal drágább lesz, de a kormányfő hajthatatlannak mutatta magát. Mint ahogy mindig is, neki ez védjegye. De ne kalandozzunk el Orbán Viktor személyiségének bugyraiban – jaj! –, maradjunk csak a most megismert ténynél: kéri a pénzt. (Mégis egy kis kanyar: itt semmi nem közösségi döntés alapján történik, sem a kormánynak, nota bene a parlamentnek sincs köze ahhoz, hogy mit akar a miniszterelnök, mindenki csak asszisztál, a legjobb esetben…) 

A hírt, hogy mégis kérjük a hitelt, helyes és értelmes elhatározásnak tartják a szakértők, csak jobb jelentős kamatkedvezménnyel felvenni hitelt, mint súlyos piaci terheket vállalni. De Orbán nem lenne Orbán, ha őszintén fordulna az EU-hoz – bárkihez –, levelében a net.média tudósítása szerint a helyreállítási program teljes hitelkeretét védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok ellátásához kéri (a források egyébként nem ilyen célokra valók a 2020 nyarán rögzített célok alapján, hanem elsődlegesen a zöld átállással és a digitalizációval összefüggő projektekre.) A levélben a kormányfő azt hangsúlyozza, hogy a szomszédunkban dúló háború rendkívüli menekültáradatot okozott, jelenleg már több, mint 450 ezer embert fogadtunk és ennek többszörösére számítunk. 

Jól esne most ideírnom: méretes hazugság ez is, de hagyjuk az erős kifejezéseket („a dagadt ruhát másra”…), hiszen úgyis tudjuk: az ukrán menekültek kilencven százaléka sietve elhagyja hazánkat, de miért mi lennénk azok, akik megfúrják az olcsó pénzt… Bár – és ez az igaz dilemma – ha megkapjuk, Orbán egészen másra fogja költeni, legkevésbé sem az ukrán menekültekre. 

Viszont arról beszéltem korábban, hogy a magyar miniszterelnök sok lépéssel jár előttünk, szépen építgeti a kockáit, miközben mi észre sem vesszük, hogy milyen összefüggő rendszert építget. Most például, közvetlenül az EU-tól kért 3400 milliárd után odanyilatkozott (? – ezt később megmagyarázom), hogy Magyarországot az uniós szankciók miatt 3674 milliárdos kár érte. Ugye milyen hasonlónak mutatja magát a két összeg? És ezt tekintsük véletlennek? Inkább valószínű, hogy ez a szép szám, ami azt a látszatot kelti, mintha hosszas és alapos számolás alapján jött volna ki, feltehetően megrendelésre készült. Persze, nyilván hozzá lehet rendelni bizonyos szempontokat, de szinte biztosra vehetjük, az erős kérés 3400-nál több milliárdra vonatkozott. (A szám az állami rádióban hangzott el, és természetesen az ott ülő nemtudomkicsodának, eszébe sem jutott visszakérdezni: tessék mondani, ez hogy jött ki… Miért pont 3674 milliárd? Ez az interjú-forma azonban nem az a műfaj, ahol visszakérdeznek…)

Nekünk azonban kutya kötelességünk legalább megtudakolni: hol és kik számolták ki, milyen alapon? Hogyan fogták a szankciókra az Orbánék által drágán megvett nyersanyagot, amely üzlet még a háború előtt köttetett, és hogyan nem számolódott bele a most jóval olcsóbb ár? 

Amúgy pedig teljesen felesleges a mélyére menni. Pontosan tudhatjuk, hogy nekünk bármit válaszolhatnak, ha egyáltalán válaszolnak. Mert ez a hatalom leginkább nem válaszol semmire, ami neki kellemetlen. Beszél bőven a dollárbaloldalról, de szót nem ejt Völnerről. Beszél az MMM-ről, de nem beszél a CÖF-ről. Beszél az unió hungarofóbiájáról, de nem beszél, a saját Brüsszelt érintő hazugságairól. És így megy ez már lassan 13 éve, akadálytalanul. Most az EU próbál egy kis akadályt felállítani, de ez az akadály a magyar kormány számára könnyen megugorható. És aztán újra ott van előtte a sík terep, a pénzszerzés és az ámítások, lódítások, csúsztatások sík terepe. Hogy a legfrissebb plakáterőd üzenetét hozzuk ide: a 97 százalék akadálymentes terep. Hogy az ország maga rokkant, és már kerekesszékkel sem halad? Azt majd kommunikációval kidumáljuk. Egyszerű a megoldás, mint most is: 3764 milliárd…

Forrás: hirklikk.hu