Egyetlen érvényes szavazattal is képviselő vagy polgármester lehet egy jelölt

2019. szeptember 29. 13:23 2019. szept. 29. 13:23

Egyetlen érvényes szavazattal is lehet valaki képviselő vagy polgármester az október 13-ai települési önkormányzati vagy az ezzel egy időben tartandó nemzetiségi választáson. Egy jelölt pedig akár egyéni választókerületi képviselő és polgármester is lehet, sőt a megyei közgyűlésben is bekerülhet, de azért vannak megkötések.

Az önkormányzati választás egyfordulós, és nincs érvényességi küszöb. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen érvényes leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

Mivel az eredmények megállapítását nem befolyásolja a szavazáson megjelentek száma, a helyhatósági választásokon nincs is értelme érvényességi küszöbről beszélni.

Eredménytelen is csak akkor lesz egy önkormányzati választás, ha például a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületekben vagy a polgármester-választáson ugyanannyi érvényes szavazatot kap két vagy annál több jelölt.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken akkor eredménytelen a képviselő-testületi választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot, vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket - mivel polgármesterként is indult - megválasztják településvezetőnek.

Ezekben az esetekben 120 napon belül új választást ír ki a helyi választási bizottság.

Nincs két kézzel szavazás

Sok jelölt képviselőként, polgármesterként vagy megyei közgyűlés tagjaként is mandátumot szerezhet az október 13-ai önkormányzati választáson, azonban a jogszabályok szigorúan megszabják, milyen mandátumokat lehet egyszerre betölteni.

A tízezer lakosúnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, minden választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület az adott településen.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azonban rögzíti: ezeken a kistelepüléseken a polgármester nem lehet egyúttal a képviselő-testület egyéni listáról mandátumot szerző tagja is, vagyis, ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek is megválasztják, akkor törölni kell őt az egyéni listáról, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép.

A tízezer lakosúnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben választják a képviselő-testület tagjait: a választók az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak, de az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján a jelölőszervezetek között arányosan úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztanak.

Fontos szabály azonban, hogy ha valakit polgármesterré választanak vagy egyéni választókerületben nyer el mandátumot, akkor őt törölni kell a kompenzációs listáról.

Azonban azt nem zárja ki semmilyen szabály, hogy valaki egyéni választókerületben és polgármesterként is megnyerje a választást, és mindkét mandátumot megszerezze. A két mandátum betöltése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott személynek a képviselő-testület ülésén dupla szavazati joga lenne, azaz "két kézzel szavazhatna". A jelölt tehát a "kettőt nyer - egyet kap" - konstrukcióban valójában nem számít választójogi értelemben erősebbnek, mint képviselőtársai.

Ha a fővárosi kompenzációs lista jelöltjét főpolgármesternek vagy fővárosi kerület polgármesterének választják, akkor őt is törölni kell a párt fővárosi kompenzációs listájáról, és helyére a sorrendben utána következő jelölt lép.

A települési képviselő vagy polgármester pozíciója azonban nem "üti" a megyei közgyűlési tagságot, vagyis települési önkormányzati képviselő és polgármester tagja lehet a megyei közgyűlésnek, ugyanakkor nem lehet az elnöke és alelnöke.

Forrás: MTI