Elegük van a tanároknak, november végén tüntetnek Budapesten

2019. november 13. 12:55 2019. nov. 13. 12:55

A Pedagógusok Szakszervezete november 30-ra tüntetést szervez a fővárosba, mivel a kormány sorozatosan nem tartja be az ígéreteit, ráadásul a tanárokra vonatkozó döntéseket az érintettek nélkül hozza meg. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozik a demonstrációhoz.

A Népszava cikke szerint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megtartja a korábban már beígért november 30-ai tüntetését, ugyanis a kormány nem veszi figyelembe az érdekvédelmi szervezetek véleményét, és kényük-kedvük szerint alakítják a tanárokra vonatkozó törvényeket. 

A szakszervezet vezetője, Szabó Zsuzsa még szeptemberben jelezte, hogyha a kormány november 22-ig - a magyar közoktatás napjáig - nem teljesíti az érdekvédelmi szervezet követeléseit (többletterhek, pedagógus óraszámok csökkentése, minden iskolai dolgozóra - vagyis a tanárokra és a nem tanári végzettségűekre - érvényes béremelés, a tanárok fizetésének alapját képező vetítési alap minimálbérhez kötése, többletmunkák kifizetése, kiszámítható jogalkalmazás), akkor nemcsak tüntetés lesz november végén, de 2020 elején tanári sztrájk is lehet majd. A szakszervezet a tüntetésre és a sztrájkra 100 millió forintos akcióalapot is elkülönített - olvasható a cikkben.

A PSZ-nek az sincs ínyére, hogy a kormány nemrég új szakképzési törvényjavaslattal állt elő, amiről az érintettekkel nem egyeztettek, véleményüket nem hallgatták meg. A PSZ emiatt ki is lépett a Szakképzési Innovációs Tanácsból, amit amúgy maga a kormány hozott létre korábban (de még velük, illetve az abban részt vevő szervezetekkel sem egyeztetett).

A PSZ a Népszavát úgy informálta, hogy hamarosan a kormány elé kerülhet a béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslatuk, a szakszervezet országos tanácsa pedig november 22-én dönt arról, hogy elfogadják-e a kormány javaslatát, vagy sem. 

Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy 

"bárhogy is dönt a kormány a béremelési javaslatról, a közoktatásban évek óta meglévő gondok, ide értve az óvodákat is, továbbá a parlament előtt lévő új szakképzési törvényjavaslat miatt elkerülhetetlennek látszik a tüntetés."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozik a tüntetéshez

A PSZ tüntetésének hírére a másik tanári érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is megmozdult. 

A Pécsi STOP-nak eljuttatott közleményük szerint 

"a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete üdvözli Pedagógusok Szakszervezetének 2019. november 30-ra meghirdetett demonstrációját.

Mivel a PDSZ többször deklarálta, hogy minden olyan kezdeményezés mellé odaáll, amely a jelenlegi alapjaiban elhibázott oktatáspolitika ellen hat, és soha nem fog megtámadni semmiféle ezzel a gondolattal összhangban álló akciót, ezért ez úton is kinyilvánítja, hogy támogatja a társszakszervezet november 30-ra tervezett demonstrációját, és mozgósítja erőforrásait annak érdekében, hogy az akció minél sikeresebb és eredményesebb legyen."

A PDSZ évek óta folyamatosan jelzi, hogy gond van például azzal, hogy a tanári bérek úgynevezett vetítési alapját a 2014-es minimálbér szintjéhez kötötték hozzá, mert így gyakorlatilag hiába vannak a kormányzat részéről jól hangzó szologenek a tanárok béréről, azok emiatt folyamatosan veszítenek értékükből. Vannak olyan tanárok, akik negyedmillió forintot vesztenek a befagyasztott vetítési alapon - erről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

A PDSZ egyébként a szakoktatóknak szánt törvénytervezettől sem esett hasra, Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője lapunknak november elején arról beszélt, hogy "valótlan az az állítás, hogy a közalkalmazotti jogviszony akadálya volna a béremelésnek. Valójában pénz-átcsoportosításról van szó: a béremelés forrása az elvett jubileumi jutalom, a csökkent összegek a jogviszony megszüntetésekor (felmondási idő vs. felmentési idő, alacsonyabb végkielégítés) és a munka törvénykönyve munkavállaló-ellenes rendelkezéseinek való totális kiszolgáltatottság."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava