Elemzők: az építőipart sem kerülte el a válsághelyzet hatása

2020. október 16. 15:23 2020. okt. 16. 15:23

Az építőipart sem kerülte el a járványügyi korlátozások hatása, a lakásépítéseket a vásárlóerő alakulása mozgatja, az üzleti beruházások viszont egyelőre ütemterv szerint haladnak, de az iparág fellendítéséhez szükség lenne a felpörgetésükre a közületi beruházásokkal együtt - kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a legfrissebb statisztikai jelentést.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában rámutatott:  úgy tűnik, hogy az építőipar sem tudta függetleníteni magát a korlátozások hatásaitól. A keresleti oldalról érheti majd negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt, ami elsősorban  a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza.

A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások azonban egyelőre az eredeti menetrend szerint zajlanak és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható érdemi változás - tette hozzá.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az építőipar kilábalása lassú és elhúzódó lehet. Az építőipar teljesítményét leginkább a rendelésállomány alakulása határozza meg.

Úgy vélte, az új lakások áfakulcsának 5 százalékra csökkentése a lakásépítéseknek ismét lökést adhat, ám az ágazat teljesítményének magas szinten tartásához szükség van a nagyobb volumenű építkezések felpörgetésére is.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: MTI