Életek ezreit követelte, hogy nem követtük Ausztriát

2021. április 1. 14:05 2021. ápr. 1. 14:05

Élesen elkanyarodott a magyar járványkezelés a korábban mintának tekintett osztrákétól az év eleje óta. Míg az Orbán-kormány az oltásokra tett mindent, addig a szomszédos országban szigorú tesztelési stratégiával és lezárásokkal próbáltak gátat szabni a második és a harmadik hullámnak. Az eredmény: egyelőre csaknem három és félszer annyian haltak meg Magyarországon.

Fatális hibának látszik az Orbán-kormány döntése, hogy nem követi Ausztriát a járványkezelésben, hanem mindent egy lapra feltéve az ország mielőbbi átoltottságát erőltették a járvány harmadik hullámára válaszként - írja a Napi.hu.

A két ország járványügyi mutatói drasztikusan eltérnek egymástól, s ez nem csak a koronavírusos halálesetek számában mutatkozik meg. Március 30-ig év elejétől Ausztriában 3159 ember hunyt el úgy, hogy koronavírus tesztje pozitív volt, Magyarországon ugyanez az adat 10 898 fő. Hozzá kell tenni, az osztrák statisztikákban semmivel sem számolják hanyagabbul a koronavírusos elhunytak számát, mint a magyarban.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy az osztrák kormány nem sunnyogta el december óta azt, amit a WHO már a Covid-19-es pandémia kirobbanása óta az egyik legfontosabb eszköznek tart: a tesztelést és a kontaktkutatást. December-januárra az antigéntesztekre támaszkodva Ausztriában jócskán felpörgették a tesztelési kapacitásokat, és különböző intézkedésekkel elérték azt, hogy az emberek használják is azokat.

Ilyen intézkedés volt például az, hogy amikor február 8-án a másfél hónapos távoktatás után visszaengedték a gyerekeket az oktatásba (felezett osztálylétszámmal) kötelezővé tették a gyerekek heti egyszeri antigén teszttel történő tesztelését. A versenysportot űzőknek szintén hetente rendszeresen tesztelniük kellett, s az olyan szolgáltatásokat, mint a fodrász, kozmetikus, masszőr a február 8-i újranyitást követően csak 48 óránál nem régebbi antigén, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett igénybe venni.

A másik lényeges különbség a két ország között az, hogy az osztrák járványügyi szakembereknek sikerült meggyőzniük a kormányt arról, hogy mekkora veszélyeket rejt magában a jóval fertőzőbb és súlyosabb megbetegedéseket okozó brit mutáns megjelenése és terjedése. Ennek felismerése vezetett oda többek között, hogy Ausztriában nem egyszerűen a kötelező maszkviselést írják elő a zárt terekben és minden olyan szabadtéri tevékenység közben, ahol a nem egy háztartásban élők között nem biztosítható a 2 méteres távolság betartása, hanem az FFP2-es maszkot. Többek között a tömegközlekedési eszközökön is.

A nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek nyitvatartási rendje is jóval szigorúbb hónapok óta a szomszédos országban. A december végi lezárásokat követően csak február első hetének végén tudtak kinyitni, FFP2-es maszk viselésének kötelezettsége mellett, úgy, hogy egy üzlethelyiségben legfeljebb egy vevő tartózkodhatott 20 négyzetméterenként.

Természetesen vannak olyan területek, ahol Ausztria rosszabbul áll Magyarországnál, ez pedig az átoltottság. Azonban az elbliccelt járványügyi intézkedések következtében most úgy tűnik, több ezerrel lesz magasabb a Covid-19 következtében elhunyt honfitársaink száma, mint ugyanez Ausztriában.

Forrás: Napi.hu