Elios-ügy: miféle bűncselekmény? Ennyi volt a nyomozás

2018. november 6. 22:42 2018. nov. 6. 22:42

Bűncselekmény hiányában megszüntették a Pécset egymilliárdból kivilágító, Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni* nyomozást, mely azért indult el, mert az Európai Csalás Elleni Hivatal szervezett bűnözést idéző összefonódásokat vélt felfedezni az elnyert közbeszerzések kapcsán. Hát, a magyar hatóságok nem láttak ilyesmit.

A hír, mely ismét beszédes példáját adja annak, hogy hol is tart ma Magyarország, az MTI felületén jött le. Gál Kristóf, az ORFK sajtóreferense elmondta, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte. Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek - a társhatóságok bevonásával - revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt.

[size="22"] Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették - jelentette ki. [/size]

Gál Kristóf emlékeztetett: az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Az OLAF jelentésében foglaltakat "a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá" - közölte.

Mint ismert, még 2018. január közepén derült ki, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) megvizsgálta a 2009-14 közti magyarországi, uniós forrásból végzett közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzéseket, és súlyos visszaéléseket és szabálytalanságokat fedeztek fel, amelyekben az Elios Innovatív Zrt. volt érintett. Az Elios Zrt-ben 2013-ig a Simicska Lajos vezette Közgép volt érdekelt, ám ebben az évben a cég átkerült Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök friss vejének az érdekeltségébe, amit 2015. áprilisáig meg is tartott.

A 24.hu által megszerzett OLAF-jelentés többek között azt írta, a csalás elleni hivatal a két évig tartó vizsgálat után úgy látta, hogy az Elios által elnyert 35 közbeszerzés kapcsán 43,7 millió eurót, vagyis átszámítva 13 milliárd forintot kell visszakövetelni.

Bónuszként a vizsgált közbeszerzések felében, 17 esetnél szervezett csalási mechanizmus kiépítését is felfedezni vélte az OLAF. A cikk szerint a hivatal ugyanis súlyos összefonódásokat és hálózatokat tárt fel az ügyben, ráadásul többször olyanokat, melyek amúgy összeférhetetlenek lettek volna. Példának okáért említették, hogy a közbeszerzések a vizsgálat szerint úgy lettek kiírva, hogy annak leginkább csak az Elios Innovatív Zrt. tudjon megfelelni.

Aztán jöttek a magyar hatóságok, és sikeresen kinyomozták, hogy minden a legnagyobb rendben volt. Taps. Függöny.

*: az MTI-n eredetileg úgy jött le a hír, hogy abban az szerepelt, "Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást". Másfél óra múlva azonban javítást közölt a cenzúrát előszeretettel alkalmazó, elviekben közszolgálati, gyakorlatilag a közszolgálatiságot rég levedlett, közpénzből fenntartott távirati iroda. Abban már az szerepelt, hogy "Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt. ügyében, ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást".