Ellenzék: "Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

2020. március 24. 16:31

Közös nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki parlamenti pártok és két független országgyűlési képviselő arról, hogy miért is nem szavazták meg a házszabálytól való eltérést, ami a Fidesz által benyújtott felhatalmazási törvény sürgős tárgyalásához kellett volna. Röviden: nem bíznak a kormányban, ezért szerették volna elérni, hogy legyen időkorlát beépítve a törvénybe.

A házszabálytól való eltérésről szóló szavazás eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Az ellenzék nem támogatta a házszabálytól való eltérést, és a kormány által benyújtott, veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat március 24-i elfogadását - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Közös nyilatkozatot adott ki az MSZP, DK, Jobbik, LMP, Párbeszéd, a Liberálisok, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők kedden, kapcsolódva a hétfői parlamenti történésekhez

A közleményt az Index, a 444, a 24.hu, a Népszava hozta le többek között.

A parlamenti ellenzéki pártok és független képviselők közös nyilatkozata:

Bízunk a magyar emberekben, bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek. A járvány valóban közös ellenségünk, megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk. Ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami meg megmaradt belőle.

Mi, ellenzéki pártok együttesen azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben a kormány alkalmatlannak bizonyult időben felismerni a veszélyt és kezelni azt. Azt látjuk, hogy továbbra se partnerként kezeli a magyar polgárokat és képviselőit, hanem jelentős részében legyőzendő politikai ellenfelet lát. Mi nem így gondolkodunk. Szerintünk közösen kell cselekedni, ehhez közösen kell tervezni, dönteni. Ezt tagadták meg tőlünk és milliónyi magyar honfitársunktól.

Közös értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat. Ezért nem engedtük, hogy átgázoljanak a Parlamenten, a nép képviselőin, végső soron Magyarországon.

Az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy Orbán diktatúra-törvényét, házszabálytól eltéréssel, azonnal elfogadják. Azonban a Fidesz hataloméhségét ismerve, sajnos biztosak lehetünk abban, hogy a jövő héten a 2/3-ad birtokában, minden korlátozás nélkül meg fogják szavazni.

Forrás: Pécsi STOP