Ellenzéki előválasztás: Mellár Tamás és Szakács László lesznek a közös jelöltek Baranyában - Ezt mondták a győzelmük után

2021. szeptember 30. 14:47 2021. szept. 30. 14:47

Lezajlott az ellenzéki előválasztás első fordulója, melynek során a miniszterelnök-jelöltek mellett a választókerületek képviselő jelöltjeire is volt lehetőség voksolni. Az előválasztás lényege a képviselők esetében is ugyanaz: így döntötték el, kit indítanak majd a 2022-es országgyűlési választásokon a fideszes jelölttel szemben.

A Baranya 1-es, illetve 2-es választókerület eredményei ma éjjel, valamivel 1 óra után derültek ki: a pécsi kerületet Mellár Tamás országgyűlési képviselő nyerte meg, a momentumos Nemes Balázzsal szemben, míg a 18 település magába foglaló Baranya 2-es választókerületben Szakács László diadalmaskodott Keresztes László Lóránttal szemben. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A képviselőjelöltek egyébként egy vita keretében is egymásnak feszülhettek, a Partizán műsorvzetője, Gulyás Márton moderálása mellett, Mellár és Nemes, illetve Keresztes és Szakács szeptember 24-én vitathatták meg álláspontjukat, nézeteiket az Zsolnay negyed E78 termében. A vita arra is szolgált, hogy aki még nem adta le a voksát az ellenzéki előválasztáson az elegendő mennyiségű információhoz jusson a döntésének meghozatala során. Az előválasztási vitákról itt és itt számoltunk be. 

Kapcsolódó: Több választókerület végeredményeit közölték

Most, a szavazatok összeszámlálását követően pedig végre kiderült, hogy az egyes Baranya megyei körzetekben, melyik képviselő mérheti majd össze az erejét a fideszes jelölttel 2022-ben. a Baranya 1-es körzetben Mellár Tamás győzött 4563 szavazattal, Nemes Balázsra 3767-en adták le érvényes voksukat. 

Mellár Tamás a győzelme kapcsán a közösségi oldalán azt írta: "Néhány órával ezelőtt megérkeztek az előválasztás eredményei Baranya 1. számú választókerületéből! Köszönöm a választóknak, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem! Köszönöm Nemes Balázsnak, hogy korrekt és kemény küzdelemben lehettem a versenytársa! Emellett külön szeretnék köszönetet mondani a szavazást segítő önkénteseknek, akiknek a munkája nélkül nem jöhetett volna létre az előválasztás!"

Továbbá így fogalmazott: 

"Köszönöm a választóknak, akik a magas országos részvételnél is nagyobb arányban szavaztak a választókerületemben, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem! Képviselőként - ahogy eddig, úgy ezután is - mindenkit szolgálni fogok, azokat is, akik nem rám szavaztak."

 

 

 

 

A szavazatok nyilvánosságra kerülése után Nemes Balázs is megszólalt a közösségi oldalán, a következőket írta: "Gratulálok Mellár Tamásnak, az előválasztás pécsi győztesének! Köszönöm mindenkinek, aki szavazatával támogatott, köszönöm aktivistáimnak a befektetett munkaórákat, és külön köszönet a szavazatszámlálóknak, akik szó szerint éjt nappallá téve számolták a körzetek eredményeit. Jól esik, hogy ilyen sok pécsi és Pécs környéki polgár támogatott a szavazatával, még ha ez most győzelemre nem is volt elég. Köszönöm az ő bizalmukat, az igazi munka még csak most kezdődik. Mellár Tamásnak jó munkát és sok sikert kívánok a 2022-es választásokra!"

A Baranya 2-es körzetben Szakács László és Keresztes László Lóránt mérték össze az erejüket, a párharcból végül - mindössze 188 szavazattal - Szakács László került ki győztesként. 

Szakács László a győzelem kapcsán a közösségi oldalán így fogalmazott: "Köszönöm a támogatást, a rengeteg szavazatot! Köszönöm a szavazóknak, hogy éltek az új lehetőséggel, és elmentek, kiválasztották ki legyen nálunk a Fidesz és Hoppál kihívója. Ezután közösen le fogjuk váltani a Fideszt, Baranyában le fogjuk váltani Hoppál Pétert! Külön köszönöm mindenkinek akik minden nap a szavazó sátrakban voltak, hiszen nekik hatalmas szerepük volt: új demokratikus eszközt honosítottak meg! Hajrá Baranya!"

Keresztes László Lóránt pedig azt írta: 

"Baranya 2. sz. választókerületben szoros versenyben (49%-51% arányban, mindössze 188 szavazattal) veszítettem. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett az előválasztáson, és szavazatával támogatott. Óriási megtiszteltetés, hogy 3507 itt élő ember a szavazatával nyilvánította ki, hogy engem tart alkalmasnak a térség képviseletére! Gratulálok ellenfelemnek, Szakács Lászlónak, aki jó és beágyazott jelölt. Karnyújtásnyira volt, hogy a két legerősebb ellenzéki párt, a DK és a Jobbik szövetségével szemben győzedelmeskedjünk. KÖSZÖNÖM PÉCS, hogy itt, csodálatos városomban többséget szereztünk. Köszönöm továbbá KOZÁRMISLENY polgárainak, hogy közel kétharmados arányban szavaztak rám. Óriási megtiszteltetés, hogy a választókerület 18 településéből 15-ben nyertünk. Ez most nem volt elég, de az eredmény még keményebb munkára sarkall bennünket. Két dolgot ígérek Önöknek: továbbra is mindent meg fogok tenni csodálatos városomért, és a térségben élőkért, továbbá keményen fogok küzdeni a kormányváltásért‼️ Köszönöm csodálatos csapatomnak, a legjobb munkatársaknak, önkénteseknek, segítőknek, és mindenkinek a nagyszerű közös küzdelmet!"

 

A Baranya 3-as választókerületben Schwarcz-Kiefer Patrik lesz a közös jelölt. 

Az ellenzéki miniszter-elnök jelöltek között az első forduló részeredményei alapján jelenleg Dobrev Klára vezet. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Baranyában így alakultak a számok: 

Baranya megye 1. számú választókerület. (Pécs)

  • Dobrev: 3136
  • Karácsony: 2693
  • Márki-Zay: 1552
  • Jakab: 799
  • Fekete-Győr: 327

Baranya megye 2. számú választókerület (Pécs és Komló környéke)

  • Dobrev: 3084
  • Karácsony: 1926
  • Márki-Zay: 1261
  • Jakab: 891
  • Fekete-Győr: 183

 

Szerző: Pécsi STOP