Ellenzéki politikusok: hamis állítás, hogy jövőre több jut az önkormányzatoknak

2020. július 4. 14:11 2020. júl. 4. 14:11

Bár papíron jövőre 119 milliárd forinttal több jut az önkormányzatokra a központi költségvetésben, ellenzéki politikusok szerint ennek a nagy részét a kormány vissza is fogja venni a szolidaritási adóval, és a gépjárműadó eddig helyben maradó részétől is elesnek a helyhatóságok a következő években.

Július 3-án, pénteken szavazott a Parlament a jövő évi központi költségvetésről, mindeközben több ellenzéki polgármester és politikus tartott tüntetést a Lánchídnál. A költségvetésre 133 igen és 61 nem szavazat érkezett a képviselőktől.

A Magyar Hang cikke szerint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés politikai célja a magyar önkormányzatiság tönkretétele, és azt is megemlítette, hogy a kormány pont a járványhelyzet után von el forrásokat az önkormányzatoktól. Európában épp most kapnak pluszforrásokat az önkormányzatok a járványhelyzet kapcsán bekövetkezett gazdasági megtorpanás kapcsán, Magyarországon ez nincs így. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem a polgármestereket, hanem a szavazópolgárokat bünteti az elvonásokkal.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, gödöllői polgármester beszédében arra tért ki, hogy hamis az állítás, miszerint jövőre több forrással rendelkezhetnek az önkormányzatok.

Ugyan az idei kerethez képest a 2021-es költségvetésben 119 milliárd forinttal több állami támogatás jut az önkormányzatoknak, ám ezt a többletet rögtön el is vonják a szolidaritási adó formájában. Ezenkívül kiesik a gépjárműadó eddig helyben maradó része, és 35 milliárd forinttal szűül a Modern városok program kerete, de a többletforrások jó része a béremelésekre fog elmenni. Ez a polgármester szerint alsó hangon is 100 milliárdos mínuszt jelent.

A Magyar Hangnak és a Portfoliónak korábban nyilatkozó közgazdászok és elemzők szerint eleve botorság volt májusban benyújtani a jövő évi költségvetést úgy, hogy nem ismert még, mekkora kihatása lehet az idei büdzsére a járványhelyzetnek, illetve az abból fakadó gazdasági megtorpanásnak. Mindezek miatt nagy a kockázat. 

A cikk arra is emlékeztet, hogy a kormány a gépjárműadó helyben maradó részének elvonása és a szolidaritási adó mértékének megeméles után arról beszélt, hogy ezek csak ideiglenes megoldások, azóta kiderült, hogy ezen elvonásokat 2024-ig tervezik fenntartani.

A jövő évi költségvetés kapcsán az ellenzék 815 módosítót nyújtott be, de ezeket a Fidesz-KDNP a kétharmadával élve lesöpörte a terítékről. 

 

Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP/Magyar Hang