EP-választás: hétfőtől gyűjti az aláírásokat az MSZP-Párbeszéd

2019. április 6. 15:51 2019. ápr. 6. 15:51

Az MSZP-Párbeszéd szombattól óriásplakátokon hívja fel a figyelmet a szociális Európa megvalósítását célzó programjára, hétfőn pedig elkezdi az aláírások gyűjtését az európai parlamenti választásokon történő induláshoz. A két, közös listán induló ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek elképzelése sincs az Európa előtt álló komoly kihívások megoldására. A Fidesz aktivistái már szombaton elözönlötték az utcákat, sok helyen a néppárti felfüggesztés dacára néppártos dresszben kérik a szignókat.

Az MSZP-P aláírásgyűjtéséről Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezetője beszélt szombaton sajtótájékoztatón Budapesten. Emlékeztetett arra, ezzel a nappal indul hivatalosan az EP-kampány, amelyre a két párt felkészült és létrehozta az egyetlen közös ellenzéki listát.

Hozzátette: minden eszközzel igyekeznek eljuttatni üzeneteiket a választókhoz, országszerte 300 óriásplakáton és 200 city light poszteren hirdetik az MSZP-Párbeszéd közös listáját. Közölte, kitelepülések is lesznek, folytatják a Magyarország európai uniós tagsága mellett kiálló aláírásgyűjtésüket, hétfőtől pedig az induláshoz szükséges aláírásokat gyűjtik.

Az MSZP elnöke közölte, a Haza, szeretet, Európa! című programjuk a magyar érdekek képviseletéről szól, továbbá arról, hogy nem ellenségei akarnak lenni az EU-nak, hanem együtt akarnak működni az európai népekkel, a szociális Európáért, a közös uniós minimálbérért, minimálnyugdíjért és minimális családi pótlékért küzdenek. Nem hisznek a nemzetállamok Európájában, mert az arról szól, hogy a nemzetállami populista, már-már szélsőjobboldali erők a saját hatalmukat akarják megőrizni leépítve Európában a fékek és egyensúlyok rendszerét. Tóth szerint minél több közös szabály kell, amelyek garanciát adnak az európai, köztük a magyar polgároknak, hogy a megélhetésük, az életkörülmények javulnak.

Tóth Bertalan elmondta, az EP-választáson történő induláshoz 20 ezer aláírást kell összegyűjteni, szeretnék, ha az mind rendben lenne, ezért ha megvan 40 ezer aláírás, akkor adják le azokat, reményei szerint a jövő héten. Közölte, minél több mandátumot szeretnének, az a céljuk, hogy a Fidesz kétharmados győzelmét az EP-választáson meg tudják akadályozni.

Néppártos cuccokban gyűjt szignókat a Néppártban felfüggesztett Fidesz

A Fidesz szombaton elindította országos aláírásgyűjtő akcióját, melynek kapcsán nem szégyenlősek az aktivisták. A 444.hu vette észre, hogy sokfelé néppártos dzsekiben, sapkában várják a szignókat a kormánypárt emberei. Ez különösen vicces annak tükrében, hogy március 25-én azonnali hatállyal, 190 igen, 3 nem szavazattal felfüggesztették a Fidesz EPP-tagságát, melyet azóta is próbál diadalnak/nemúgyvótként eladni a kormányoldal és a propagandamédia.

Forrás: Pécsi STOP/MTI/444.hu