Érkezhet a járvány negyedik hulláma Kemenesi Gábor szerint

2021. április 15. 08:48 2021. ápr. 15. 08:48

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató a Portfolión megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy: beszélni kell a negyedik hullámról, ugyanis nem zárható ki, hogy be fog következni.

A kutató úgy gondolja, hogy a vírus szezonalitása egyre valószínűbb, globális oltási program pedig még nem éri el a megfelelő szintet.

„Nem mindegy azonban, hogy miként várjuk majd! Így nem tehetünk mást, mint felkészülünk a rosszabb esetben határainkon belül fellángoló járványra, de jobb esetben is egy határon kívül kialakuló hullámra, amelyet hatékonyan kint kell majd tartanunk” – írta.

 

A vakcinák „minden rendelkezésre álló tudományos adat szerint” működnek a járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében. „Némelyik esetében már az is bebizonyosodott, hogy a fertőzés terjedését is lassítják, miután az oltottak körében 90 százalékos teljes védettséget, tehát a fertőződéstől való védelmet is leírták.”   A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Elmondta, hogy törvényszerűség az, hogy hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, „hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli”.

A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a vakcinálási hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól”

 

Összefoglalva: Kemenesi szerint a nyári nyitások után őszre várható egy nem teljesen átoltott réteg, „nyáron takaréklángon fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik”.

A szakember nem győzi kiemelni a fontosságát az óvatosságnak. „a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszú távú növelését”. Majd hozzátette: „A gazdaság számára kevésbé egyértelmű előnyökkel járó, több ezer fős tömegrendezvényeket mindenképp hanyagolnám.”

Forrás: Portfolió/Pécsi STOP