Esztergom hitelezője: "Az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost"

2011. november 21. 23:26 2011. nov. 21. 23:26

Az esztergomi önkormányzat adóssága miatt szerdán felfüggeszti a közétkeztetési szolgáltatást a városi fenntartású oktatási intézményekben és a szociális központban a HunGast Esztergom Kft. - közölte a társaság ügyvezetője hétfőn.



Herczeg Csaba közlése szerint a Vaszary Kolos Kórházban továbbra is lesz közétkeztetés, az önkormányzat adósságai miatt azonban máshol nem biztosítják a szolgáltatást.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek elmondta, pénteken a Fidesz-frakció vezetőjével egyeztetve olyan költségvetési módosítást terjesztettek a testület elé, amely alapján kifizették volna a HunGastnak járó 27 millió forintot, illetve a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek járó 19 millió forintot.
Steindl Balázs frakcióvezető az ülésre gyermeke betegsége miatt nem ment el, a testület fideszes tagjai pedig Meggyes Tamás volt polgármester módosító indítványát szavazták meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított - emlékeztetett a polgármester.

Tétényi Éva az MTI kérdésére hozzátette, a helyzet megoldására nem hív össze testületi ülést, ugyanis nem tudja garantálni, hogy a fideszes képviselők megjelennek, távolmaradásukra pedig már volt példa. Mint elmondta, legközelebb pénteken találkozik a képviselő-testület, addigra a szakirodákkal újra előkészítik a válságköltségvetés módosítását.

A polgármester rámutatott, a testület el sem fogadhatta volna a 10-10 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztést, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába kellett volna beállítani.

A pénteki ülésen elhangzott, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a HunGastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, s a lejárt adósság túlnyomó része Meggyes Tamás polgármestersége alatt keletkezett.

Drága Bálint, Tivi Kft. ügyvezetője pénteken azt mondta az MTI-nek; "az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást".

A Fidesz- KDNP esztergomi szervezete az MTI-hez hétfőn este eljuttatott közleményében kijelentette: "Tétényi Éva sem az adósságrendezési eljárás záró egyezségében szereplő összeget, melyet szeptember 30-áig kellett volna rendeznie, sem az elmúlt pénteki testületi határozatok szerinti összeget nem utalta át a Tivi Kft-nek és a HunGast Kft-nek, melynek következményeként megszűnhet a gyermekek étkeztetése a városban, valamint elsötétülhet Esztergom november 23-án, szerdán".

Steindl Balázs frakcióvezető közölte; "az önkormányzati törvény semmilyen mérlegelési lehetőséget nem biztosít a képviselő-testület határozataival kapcsolatban a polgármesternek. Tétényi Éva folytatva sorozatos törvénysértéseit, és ismét figyelmen kívül hagyva az esztergomi családok érdekeit fordított hátat a törvénynek".

Forrás: Forrás: MTI