Étrendkiegészítők tisztességtelen reklámozása miatt indított eljárást a versenyhivatal

2020. december 15. 11:30 2020. dec. 15. 11:30

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított két céggel szemben, amelyek aljas módszerekkel népszerűsíthették a Helvetia Apotheke étrend-kiegészítőket - írja közleményében a hatóság.

A versenyhatóság a "Helvetia Apotheke" étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos nagyszámú panasz alapján eljárást indított a Helvetia Apotheke d.o.o. és a Helvetia Direct Marketing s.r.o. vállalkozásokkal szemben. A vizsgálatot azért kezdték, mert a gyanú szerint a termékek telemarketinges népszerűsítése során a cégek jelentős információkat hallgatnak el a fogyasztók elől, például a kereskedelmi gyakorlat célját, a vállalkozás pontos nevét és címét, illetve a szerződéstől történő elállás feltételeit illetően. A megkeresést követően a cégek a postai úton megküldött csomaghoz számlát, illetve fizetési felszólítást mellékelnek, melyek valószínűsíthetően azt a hamis benyomást keltik a fogyasztóban, hogy már megrendelte a termékeket.

Kiemelték, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.  Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A GVH korábban tájékoztatóban foglalta össze a csomagküldő kereskedelemmel kapcsolatos egyes kockázatokat, például a telefonon hirdetett ingyenes próbacsomagok veszélyeit.

Címlapkép: Pixabay

Forrás: GVH Sajtóiroda