Eurómilliárdoktól eshet el az ország az Orbán-kormány vétói miatt

2022. november 30. 17:42 2022. nov. 30. 17:42

A cseh soros EU-elnökség azt tervezi, hogy megfordítja a négy kulcsfontosságú ügyben a szavazások sorrendjét a pénzügyminiszteri tanács decemberi ülésén, és így előbb azokat az ügyeket viszi szavazásra, amelyeket eddig blokkolt a magyar kormány (Ukrajna közös adósságvállaláson keresztüli támogatása, illetve a globális minimumadó).

Csak akkor kerülne sor a magyar helyreállítási program jóváhagyására, illetve a felzárkóztatási programokbeli felfüggesztésekről szóló tanácsi döntésekre, ha a magyar kormány feladja ezekben a vétóját – írja a Portfolio a Politico értesüléseire hivatkozva.

Az várhatóan tényleg változni fog, hogy nem a december 6-ra meghirdetett uniós pénzügyminiszteri ülés keretében szavaznak a négy összecsúszó ügyről, hanem valószínűleg a rákövetkező héten.

A jelek szerint az, ha a cseh soros elnökség előbb az ukrajnai támogatás és a globális minimumadó ügyét viszi a pénzügyminiszterek elé, és csak ezt követően szavaznának a magyar EU-pénzes ügyekről, úgy is leírható, mint amit egy diplomata mondott a brüsszeli lapnak:„az édességet a végére tartsuk meg".

Forrás: Portfolio