Ez történt a héten: Orbán Viktor ismét szembekerült a valósággal

2022. december 5. 14:40 2022. dec. 5. 14:40

Orbán Viktornak újfent nem sikerült valósághű krónikát adnia az elmúlt hétről. Nyolc eseményt emelt ki a november 28.-a és december 4.-e közötti időszakból, sajnálatos módon azonban a legfontosabbakat sikerült kihagynia. Ha valaki az Orbán-univerzumban éli mindennapjait, onnan táplálja információéhségét, az bizony nem tud például arról, hogy egyre erősödik és szélesedik a tiltakozáshullám a kormány oktatáspolitikája ellen, vagy hogy az Európai Unió Bizottsága miért s hogyan formált kemény véleményt a jelenlegi magyarországi rezsim jogállamisághoz és korrupcióhoz fűződő viszonyáról, de arról sem, hogy a saját lábon álló vejének újabb üzleti trófeát sikerült begyűjtenie. Mi pedig megmutatjuk a kormányfő heti krónikájában nem szereplő, szerintünk nagyon fontos eseményeket.

Már megszokhattuk, hogy Orbán Viktor stábja vasárnap késő este, hétfőn hajnalban kitesz egy képekből álló mozaikot, amelyek a magunk mögött hagyott hét legfontosabb történéseit emeli ki – mármint az ő olvasatában. Íme, hogy mit emelt ki az „Ez történt a héten” címet viselő posztban.

Célunk az egyszámjegyű infláció 

Gondoljuk, ezzel arra a beszédére utal, amit a „20 éves a Széchenyi Kártya Program” jubileumi rendezvényen mondott el Budapesten, ebben a következőt hangoztatta: „Örömmel tölthet el bennünket az is, hogy megcélozhatjuk, hogy december per december alapon számolva, 2023. év végére az infláció legyen egyszámjegyű.) Szerintünk az öröm mellett tisztességes, kemény és okos munkára is szüksége lenne ezt elérendő.

Kormányülés

Hát igen, a héten is volt – rendkívülinek mondott – kormányülés...

Üdv a fedélzeten, miniszter úr! 

Sikerült újabb taggal szaporítani a miniszterek számát. Lett egy új energiaügyi miniszterünk, Lantos Csaba személyében.

Már egymillióan töltöttük ki a nemzeti konzultációt

Amit postán alig-alig küldtek vissza, így lehetővé tették az online kitöltést, ami – mint ismert – engedi, hogy egy személy akárhányszor is beküldje a válaszokat. 

Magyarország nem hagyja magát 

Vélelmezzük, hogy az Európai Unióval folytatott csatározásra gondol Orbán. Ám ez itt elírás lehet, erről kicsit lejjebb olvashatnak bővebben.

Irány Szlovénia

Valóban Szlovénia felé vette az irányt, ám a rövidke távot sem bírta gépkocsival abszolválni, sikerült Ljubljanába is repülőgéppel utazni. Az más kérdés, hogy a gépkocsijait is magával vitette – így azután kétszer kellett fizetni az útjáért az adófizetőknek.

Összekötjük a magyar-szlovén energiarendszereket

Ezzel kétszer is megemlékezik a szlovéniai látogatásról, mert annak ünnepélyes aktusára volt hivatalos.

Isten Veled!

Ezzel búcsúzott korábbi tanácsadójától Hegedűs Zsuzsától, aki a héten hunyt el

Köszönjük a Karácsonyfát

Az idén egy idős házaspár felajánlotta, hogy biztosítja az ország karácsonyfáját, Orbán ebből az alkalomból fogadta.

Nos, ezek után pedig lássuk a magunk listáját!

Újabb magyar engedmények Brüsszelnek

„Magyarország nem hagyja magát” – írja tehát Orbán egyik pontjában, ám ez itt súlyos elírás lehet, ugyanis a kormány kénytelen-kelletlen volt még további engedményeket tenni, s újabb feltételeket bevállalni, csak hogy pénzhez jusson végre. Ahogy Inota András közgazdász professzor portálunknak mondta –: „Orbán és a kormánya egyelőre pontozásos vereséget szenvedett, ki ugyan nem ütötték, de kikapott, mégpedig elég jelentős ponthátránnyal”. Az Európai Bizottság – szigorú feltételek mellett – ugyan rábólintott a magyar helyreállítási tervre, ugyanakkor kimondta, hogy Magyarországon továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását. Ezt figyelembe véve, két különálló, de egymáshoz kapcsolódó döntés született Brüsszelben. Ennek részeként az eddigi 17 helyett már 27 konkrét és hatályba léptetett, működtetett változtatást várnak el a magyar kormánytól azelőtt, hogy folyósítsanak bármilyen támogatást. 

Folytatódó akciók 

Nemhogy lanyhulna, egyre kiterjedtebb a tanárok-szülők-diákok, szakszervezetek megmozdulás-sorozata, amivel az oktatás jövőjéért küzdenek. 

Egyre több helyen nincs üzemanyag

Egyre komolyabbak az üzemanyag-ellátási zavarok országszerte. Nem véletlen, hogy Orbán fenti összesítőjéhez olyan kommenteket fűznek az emberek, mint az, hogy: „Főnök, mikor lesz benzin?”. vagy egy másik: „Vezérem! Hogy fogunk benzin nélkül kanyarban előzni? Bringával, meg rollerrel? Már így is kiröhögnek minket.” (Az egyre súlyosbodó magyarországi üzemanyag- hiány hátteréről egyébként itt olvashatnak.)

Ellátási zavarok élelmiszerekből is 

Naponta érkeznek a hírek – s ha az újságíró vásárol, maga is tapasztalhatja –, hogy a kormány politikája miatt már az élelmiszereknél is fellépnek ellátási zavarok. Elsősorban a cukor beszerzése (árstoposan) ütközik nehézségekbe, de nem véletlen, hogy nem csak abból maximálják a kereskedők az egyszerre megvásárolható mennyiséget.  Van, ahol már a csirke-farhát is áldozatául estt a kormány áldásos tevékenységének.

Tiborcz újabb trófeája

Tovább gyarapodott a saját lábon álló család: a Waberer 26,8 százaléka Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz került  S hogy ez mekkora dolog? „A Waberer’s International Nyrt. (Waberer’s) Európa egyik vezető nemzetközi komplett kamionrakomány (FTL) szállítmányozója a saját flottával szolgáltatást nyújtó cégek szegmensében, és Magyarországon piacvezető a belföldi áruszállítás és komplex logisztikai szolgáltatások terén” – írja saját ismertetőjében a Zrt.

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport

Megvan az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagjából tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül, ez utóbbiak között található az Átlátszó és a TASZ képviselői (akik jó előre jelezték, csak addig maradnak, amíg valódi munkát tudnak a testületben, a testülettel végezni). 

Novák Katalin Kijevben

Megtört a jég: Novák Katalin Kijevben járt. Igaz, nem kétoldalú látogatásra ment, hanem egy nemzetközi konferenciára, de még így is sikerült egy nagyot lódítania. Ugyanis azt mondta, hogy Magyarország „a kezdetektől fogva elítéli a független Ukrajna ellen indított orosz agressziót”. Miután tudjuk, hogy Orbán Novákra osztotta a (külpolitikai) jó rendőr szerepet, de azért így is érdekes, hogy a köztársasági elnök agresszornak nevezte Putyin Oroszországát. Persze az igazi áttörés és hír az lenne, ha maga Orbán Viktor látogatna el Ukrajnába, s találkozna Zelenszkijjel, 

Felújították a köztársasági elnök rezidenciáját

A héten derült ki, hogy Novák Katalin sminkszobát is építtetett magának a rezidencián. A felújítás potom 2780 millió forintba került. Egyetlen gondolat jut az embernem erről az eszébe: így spóroltok ti!

 

Forrás: hirklikk.hu