Fajvédők döntötték le a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot Ferencvárosban

2021. április 2. 09:56 2021. ápr. 2. 09:56

Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren.

Tettükről videót is megosztottak, melyhez azt írták: „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.”

Az esetről beszámoló Telex emlékeztet: a szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot ideiglenesen állították fel csütörtökön a ferencvárosi Ferenc téren. Aztán nem sokkal azután, hogy Baranyi Krisztina polgármester is megnézte a csütörtökön felállított szobrot, a Mi Hazánk OSB-lapokkal kerítette körbe, és kiplakátolta, szerintük ugyanis ez egy keresztényellenes szimbólum. Rendőrök igazoltatták a résztvevőket.


 

A körbedeszkázott szobor mellé egy kis létrát állítottak korábban, hogy aki mégis meg akarná nézni azt a szobrot, az feláll a létrára, és megnézi felülről. Csütörtök este aztán erre a létrára mászott rá egy fekete ruhás ember, és öntötte le a szobrot fehér festékkel. A szobor köré rendőrségi szalagot húztak ki, és fegyveres katonák is megjelentek a téren.

A Ferencvárosi Önkormányzat tavaly augusztusban hirdetett pályázatot, hogy a város utcáin ismét legyenek független köztéri alkotások. Szakmai zsűri választott ki hat alkotást a beküldött pályaművek közül, ma ezeket állítják ki négy helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila-lakótelepi nagy játszótér melletti területen.

A legnagyobb visszhangot Szalay Péter Black Lives Matter című szobra váltotta ki. Bayer Zsolt kormánypárti publicista például úgy reagált, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”, míg a Mi Hazánk Mozgalom szerint ez a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

A szivárványszínű szobor a tervek szerint április 14-ig állt volna a Ferenc téren. Egy méter magas, és 3D printtechnológiával készítette az alkotó. Az önkormányzat közleménye szerint a szoborparafrázis a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő antirasszista mozgalom jelképe lett.