Fejpénzt ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

2021. április 21. 10:43 2021. ápr. 21. 10:43

Több budapesti háziorvostól érkezett jelzés kedden a Telexhez, hogy a kormány oltási kampányt indítana a kínai Sinopharm-vakcinával.

A háziorvosok hétfő délután kapták a levelet, amely szerint keddig fel kell mérniük, hány embert tudnak a praxisukban beoltani vagy oltópontra irányítani. A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel.

Az is kiderült, hogy embereket egyre nehezebb rávenni a Sinopharmra, és van, aki már bele se vág ebbe, mert nem látja orvosszakmailag indokoltnak.

Telex az alábbiakat idézte a háziorvosoktól, illetve a velük dolgozók asszisztensektől és önkéntesektől kapott levelekből:

„SOS le kell adnia az orvosoknak, hogy ki fogadna el Sinopharm-oltást. Felmértük a 60 év alattiak igényeit is, és szinte senki.”

„Kolléganőm orvosa 100 embernyi oltóanyagot kaphatna most a 2000 fő feletti körzetére, de összesen 19 ember kérte.”

„A 60 év alatti korosztályból eddig mindössze 3-an vállalták, hogy azzal oltsák őket.”

Sára Botond fővárosi kormánymegbízott mint az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta őket arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba”, amit részben a háziorvosok között osztanak szét a praxisba regisztrált személyek száma alapján.

Arról is tájékoztatták az orvosokat, hogy az oltásokat a jövő hét elején, április 26–28. között kell beadni. A háziorvosoknak nagyon szűk határidőt adtak arra, hogy felmérjék, a körzetükben hány kínai vakcinára van igény. Kedd délelőtt már vissza is kellett küldeniük egy kitöltött táblázatot arról, hány adagot kérnek a praxisban és hányat oltópontokon beoltani.

A körlevél legérdekesebb része viszont az volt, hogy – háziorvosok szerint – minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot:

„Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül.”

24.hu kérdésére válaszolva az operatív törzs azt írta, nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz. Hozzáfűzték, hogy a lap kérdései valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott. Ezzel viszont a Telex szerint az a probléma, hogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, és a levélben darabszám utáni díjazásról van szó.