Fekete-Győr András: Nem kéne a tűzzel játszani!

2023. január 24. 15:00 2023. jan. 24. 15:00

Fürjes Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, és a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a napokban az Inside the games brit nevű sportlapnak többek között arról is beszélt, hogy az atlétikai világbajnokság megrendezése után Budapest „még inkább” alkalmas lehet arra, hogy 2036-ban egy olimpiát is vendégül lásson. A Momentum 2017-es NOlimpia elnevezésű kampányában népszavazáson akarta kikérni az emberek véleményét a 2024-es budapesti olimpia sorsáról. Mi változott azóta, hogy akkor a kormány meghátrált és visszavonta a megrendezésre vonatkozó pályázatát? Fekete-Győr Andrást kérdeztük.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom alapítója, parlamenti képviselője a Hírklikknek úgy fogalmazott, hogy „érdemben egy dolog változott az olimpiát illetően: Magyarország ma még kevésbé bírná el egy rendezés anyagi súlyát”.

Fürjes a 2017-es visszalépésért a „politikai turbulenciákat” okolta, de szerinte azóta Budapest egy másik város lett: felépült a Duna Aréna, a Puskás Aréna, hamarosan nyílik a 40 ezer néző befogadására alkalmas Országos Atlétikai Központ, ahol augusztus 19 és 27 között rendezik az Atlétikai Világbajnokságot; továbbá nem lenne gond a szállodai kapacitásokkal sem, utóbbit a magánszektor korszerűsítette. Kérdés, hogy valóban elég ennyi egy olimpia megrendezéséhez?

„Nem! Olyan stabil költségvetések sora szükséges az olimpiáig, melyek biztosítják, hogy nem lök csődbe minket egy ekkora kiadás. Ehhez képest az eredeti 2023-as büdzsé egy tollpihétől is összeomlott volna. De kellene még egy kinyilvánított, közös társadalmi akarat is, és meggyőződésem, hogy ennek pláne híján van a kormány. Nem kéne a tűzzel játszani" – mondta Fekete-Győr a Hírklikknek.

2017-ben a Momentum Mozgalom NOlimpia nevű kampányában 266 ezer aláírást gyűjtött össze azzal a céllal, hogy 2024-ig az olimpiánál fontosabb dolgokra kellene gyűjteni a pénzt: kórházakra, iskolákra, az emberek megélhetésére, utakra és lakhatásra. A népszavazási kezdeményezés azonban okafogyottá vált.

A Momentum országgyűlési képviselője a napokban közösségi oldalán reagált Fürjes Balázs azon kijelentésére, mely szerint „Budapest most még inkább képes olimpiát rendezni”. Fekete-Győr András a csatolt fotóján a NOlimpia Mozgalom idején viselt zöld kabátjával látható, melyhez a következő megjegyzést fűzte: „Tudom, megígértem, visszavonulhatsz öreg barátom, de ismét szükség lehet ránk.” 

Arra a kérdésünkre, hogy készül-e a Momentum a 2017-es kampányához hasonló akcióra, az ellenzéki politikus úgy reagált: „A kiszólás egy ismerős újságíró viccelődő posztja alapján született. A hármas követelésünk ma időszerűbb, mint valaha: egy pandémia után, egy háború szomszédságában, közepén egy sokkomponensű válságnak bizony a kórház, az iskola és a munkahelyek a legfontosabbak. Minden eszközzel emlékeztetni fogjuk erre a kormányt.”

Joggal tehető fel a kérdés, hogy Fürjes Balázsnak miért ennyire fontos az olimpia napirenden tartása? „Szenvedélyes vagyok az olimpiai játékok iránt” – fogalmazott a brit hírportálnak. Tény és való, hogy egy ilyen nemzetközi sportesemény fellendítené az ország gazdaságát, de milyen áron? 

Fekete-Győr András a Hírklikknek ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „A szenvedélyét osztom, de nem szeretném finanszírozni. Pláne, hogy az olimpia nem Magyarország, hanem elsősorban bizonyos rendszerközeli gazdasági csoportok anyagi helyzetét javítaná, mindenki más csak ráfizetne. Remélem, Fürjes Balázs a jövő hétre már talál új témát magának. Munka épp akadna elég.”

A témával kapcsolatban kerestük a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) és Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét is. A MOB nem reagált a megkeresésünkre, a Főpolgármesteri Hivatal pedig közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz:

„Fürjes Balázs ötletelését nem kívánjuk megzavarni, de Budapestnek most nem az olimpiarendezés az elsődleges dolga. Hanem az, hogy az inflációs válság, a megélhetési válság, az energiaválság és a kormányzati elvonások közepette is fenntartsa a város működését, biztosítsa a közszolgáltatásokat a budapestieknek. És ha az államtitkár úr az álmodozásból felriadva visszatérne közénk, akkor esetleg közreműködhetne abban, hogy Budapest, úgy is, mint az ország legnagyobb lélekszámú és területű városa, megkapja végre a neki járó támogatást az energiaár-emelkedés ellensúlyozására szolgáló állami alapból.”

Forrás: hirklikk.hu