Fekete péntek: 6 ezer felett az új koronavírus fertőzöttek száma, meghalt 189 beteg, ez a helyzet Baranyában

2020. december 4. 09:13 2020. dec. 4. 09:13

6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában tombol a járvány 

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések. A kormány, az Operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre.

Megszólalt Orbán Viktor 

Orbán Viktor péntek reggel ismét a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt, ahol a koronavírus miatti szigorú szabályok lazításai is szóba kerültek, erről itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk. 

Ma egy másik tudóscsoporttal, az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal egyeztetek, majd szombaton lesz még két-három találkozó, ahol már gazdasági szakemberekkel is tárgyalok. Vasárnap pedig egy megbeszélés készíti majd elő a hétfő reggel 6 órakor kezdődő operatív törzs-ülést, ahol döntés születhet a december 11. utáni szabályokról és a karácsonyi időszakról - mondja a miniszterelnök. 

"Annyit elárulhatok, hogy a tudósaink egyelőre elleneznek bármilyen komolyabb lazítást" 

- mondta Orbán. 

A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy kik kapnak majd először vakcinát. 

'Először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos betegek fogják megkapni a vakcinát, utánuk jön majd mindenki más"

Levelet kapnak a nyugdíjasok 

A Magyar Államkincstár jogosult tájékoztatást küldeni a nyugdíjasoknak az ingyenesen biztosított koronavírus elleni védőoltásokról – döntött a kormány.

Magyar Közlönyben megjelent – december 3-tól hatályos – kormányrendelet feljogosítja a Magyar Államkincstárat arra, hogy az értesítések teljesítéséhez szükséges időtartamban kezelheti a nyugdíjasok nevét és lakcímét. Az oltás önkéntes lesz – írja a Napi.hu.

Mint ahogyan azt a Pécsi STOP is megírta indul a vakcinaelőjegyzési kampány. 

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről- írta meg az MTI.

A vakcina-előjegyzési kampányról kifejtette: "Müller Cecília országos tisztifőorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti. Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra."

Baranya megye még mindig az egyik legkevésbé érintett 

Müller Cecília az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén azt mondta, hogy a koronavírus járvány második hulláma jóval erőteljesebb, mint a első, ám most is vannak kevésbé érintett megyék. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év. A leginkább érintett megyék: Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye,

míg a fertőzésben legkevésbé érintettek: Tolna, Somogy és Baranya megye. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól. derült ki az országos tiszti főorvos tájékoztatásából. 

Az aktuális koronavírus térkép szerint Baranyában 6423 fertőzött van.