Feri bátyám, befagyasztjuk a csirkefarhát árát!

2022. január 14. 09:28 2022. jan. 14. 09:28

Orbán Viktor szerdán délután jelentette be, hogy a kormány megállítja az inflációt, nem tűri tovább a drágulást. Orbán Viktornak személyesen is fáj, hogy szeretett népe szenved a megfizethetetlen áraktól, meg a választás napja is közeledik, úgyhogy lépni kellett. Ezért született a döntés, hogy február 1-jétől néhány alapvető élelmiszer árát három hónapra befagyasztják. A választás napján tehát nem fordulhat elő olyan, hogy az egekbe szökik a cukor, a liszt, a sertéscomb, csirkemell, az étolaj valamint a 2,8 százalékos tej ára. A miniszterelnök – nyilván szerénységből – nem említette, hogy a nyugdíjasok kedvenc eledelének, a csirkefarhátnak az árát is befagyasztják.

A kormány tehát megint azt teszi, amit már több más esetben is, és amit a magyar népnyelv úgy szokott szavakba önteni, hogy más szerszámával veri a csalánt. Mosolyog és adakozik, senkit nem hagy az út szélén, egyedül azt felejti el hozzátenni, hogy nem a sajátjából ad, hanem másokat rövidít meg a jóságával. Ugyanígy volt a banki kamatstopnál, vagy a benzin árának maximalizálásánál. Utóbbi esetben például lehetett volna engedni az üzemanyag adójából, azaz, a kormány belenyúlhatott volna a saját zsebébe, de Orbán Viktor inkább a bankok és benzinkutak üzemeltetőinek rovására tett jót a magyar emberekkel.

Most pedig itt ez a szerdai bejelentés, vagyis, hogy néhány alapvető élelmiszer árát az október 15-i szinten befagyasztják. Nem mintha akkor nagyon alacsonyak lettek volna ezek az árak, de valamit tényleg kellett mondani, és a kormánynak az október 15-i dátum ugrott be. Lehetne persze kormányozni is, és – ahelyett, hogy a hadikommunizmusra emlékeztető módszereket vetnének be –, gazdasági eszközökkel beavatkozni a folyamatokba, de a kormány más megoldást választott. Kijelölte hat – illetve hét – alapvető élelmiszer árának a felső határát, ennél többért nem lehet majd árulni ezeket a termékeket.

A kormány szempontjából ügyes ez a húzás, mert a parasztvakítás mindig bejön. Józsi bácsi Rémrettentőn most felállva tapsol, és Mari néni Békésborzadályon pedig imába foglalja Orbán Viktor nevét. Nem is beszélve Feri bátyámról, akit már novemberben megdobtak egy nyolcvanassal, ráadásul Orbán kiharcolta neki a 13. havi nyugdíjat, februárban meglesz az is.

A csirkefarhátról szükségtelen bármit is mondani. Mindenki tudja, hogy bár nem annyira finom, mint a valódi húsok, de azt már tényleg nem a kormány nyakába kellene varrni, hogy időtlen idők óta a magyar nyugdíjasok kedvenc eledelének számít.

Forrás: hirklikk.hu