Folyamatosan emelkednek a gyógyszerárak, sok a hiánycikk

2022. szeptember 28. 07:53 2022. szept. 28. 07:53

Egyes sajtóhírek szerint a gyógyszerellátásban kulcsszerepet játszó nagykereskedőket is jelentősen érinti az üzemanyagok és az energiaárak növekedése, hiszen hazánkban naponta több mint százezer kilométert tesznek meg a gyógyszer-nagykereskedők járművei. Ezen kívül az energiaárak emelkedése is hatással van rájuk, emiatt drágulnak a gyógyszerek.

A Heves megyei heol.hu kíváncsi volt, a gyógyszertárakat hogyan érinti az üzemanyag- és a rezsiköltségek drágulása, valóban többért tudják-e beszerezni a készítményeket, kénytelenek-e megemelni az áraikat, s arra is rákérdeztek, van-e valamiből hiány mostanában. 

 

– Az utóbbi időben folyamatosan volt áremelkedés. A legalacsonyabb öt százalékos, a legnagyobb mértékű drágulás pedig kétszáz százalékos volt

– mondta el a portálnak dr. Czellér Judit, a Benu Gyógyszertárakhoz tartozó egri Zalár patika gyógyszertárvezetője.

Minden termék árára hatással van ez, nemcsak a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök kerülnek többe, hanem az étrendkiegészítők és a tápszerek is, jegyezte meg a gyógyszertárvezető. A probléma nem most, már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. 

– Áprilistól 29,6 forintról 96 forintra emelkedett az áram kilowattonkénti ára. A gáz augusztustól lett drágább. A kiadásokat pedig tovább növeli, hogy a szállítók egy része szállítási díjat, illetve úgynevezett energetikai hozzájárulási  költséget számol fel – ismertette dr. Czellér Judit.

A kiadásainkat igyekszünk csökkenteni, például próbálunk kevesebb áramot és gázt fogyasztani, de így sok a költség, ezért sajnos nekünk is árat kell emelnünk, fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan termékek, amikből nem tudnak rendelni, így nem lehet kapni a patikában, a szakember azt válaszolta,

sok hiánycikk van, főleg a gyerek lázcsillapítókból. 

A lap egyik olvasója arról számolt be, pontosan ezeket tapasztalja, amikor patikában vásárol. 

– Sok vitamint vásárolok a három gyerekünk és saját magunk számára, és feltűnt, hogy az utóbbi hónapokban egyre többet fizetek ugyanazért a mennyiségért. Szeretném ezekkel megelőzni a betegségeket, de az iskola szezonban egymást érik a vírusok, átadják egymásnak a gyerekek, mindig beteg valaki. Amikor már gyógyszereket is kell venni, az nagyon megterhelő a pénztárcánknak. Illetve mostanában gyakran előfordult, hogy nem volt a gyógyszertárakban abból a lázcsillapítóból, amit használni szoktunk, azt mondták, hiány van több termékből is – osztotta meg tapasztalatait olvasó. 

Forrás: hirklikk.hu