Frölich Róbert: az a gond, hogy a tusványosi beszédet Orbán Viktor mint hazánk miniszterelnöke mondta

2022. augusztus 5. 15:35 2022. aug. 5. 15:35

Bár első alkalommal volt a Klikk TV Mélyvíz című műsorának vendége az országos főrabbi, az apropó kevéssé ünnepélyes – a magyar miniszterelnök tusványosi beszédében elhangzott fajelméleti fejtegetés és Bayer Zsolt ezzel összefüggő írása szolgáltatta az alkalmat. Frölich Róbert ezekről beszélgetett Németh Péterrel.

A főrabbi már a felvezetőben jelezte, hogy nem tartozik a kormánypropagandistát sűrűn olvasók táborába sőt: egyáltalán nem követi a tevékenységét. „Bayer Zsoltot régebben sem olvastam és nem feltétlenül a személye miatt, hiszen nem ismerem. Sokkal inkább azért, mert régebben értekezett arról, hogy azért nem jár a Lukácsba, mert ’zsidók taknya úszkál medencében’, majd volt egy szösszenete, hogy kit kellett volna nyakig beásni Orgoványnál stb. Ez nem az én ízlésemnek való.”

Márpedig a publicista nagy lendülettel igyekszik védeni Orbán tusványosi mondatait, és a fent említett írásban célba vette az országos főrabbit is, aki megszólalt az ügyben.

„Egy Facebook-posztban József Attilát, Pilinszkyt is idézve arra jutottam, hogy mint faj, amelyik két lábon jár, beszél, gondolkodik, az a homo sapiens, egy és oszthatatlan és ezt ajánlottam szíves figyelembe. Nem írtam le senkinek a nevét, sem, hogy kinek ajánlom szíves figyelmébe. Gondolom, akinek nem inge, nem veszi magára. Ezek szerint magukra vették.”

Még akkor is, ha Orbán később kulturális dimenzióba igyekezett bagatellizálni önnön szavait.

„Más szóhasználattal ez megtehető, de akkor is téves. A magyar kultúra egy kevert kultúra, ezt józan ésszel bárki beláthatja mind a mai, mind a történelmi Magyarországot alapul véve. Itt nincs vegytiszta kultúra, tessék megnézni akár Petőfi urat, József Attilát.”

S hogy mégis kiknek szólt Orbán beszéde? „Tessék megkérdezni a miniszterelnök urat. Az én véleményem szerint egy nagyon veszélyes beszéd volt és nem azért, mert a miniszterelnök úr maga egy veszélyes figura lenne. Készségesen elhiszem, hogy – amint Hegedűs Zsuzsa írta – nem antiszemita, nem rasszista. Csakhogy ezt a beszédet nem Orbán Viktor mondta, hanem Magyarország miniszterelnöke.”

Frölich Róbert szerint, ha Orbán Viktor egy ilyen szöveget baráti társaságban mond el, akkor pontosan tudjuk, hogy „a barátainak beszél, kész, végeztünk. Én azonban azt gondolom, hogy Magyarország miniszterelnökeként azoknak mondta, akik a kicsit összekacsintós, kicsit összeesküvés-elméletet szövős, „tudjukkikrőlbeszélünk’-típusok.” 

Az országos főrabbi azt megérti, hogy az embereknek nyilván adni kell valamit, hiszen Orbán is tudja, hogy a gazdaság soha nem látott mélyrepülésben van, óriási a drágaság van, és zuhan a forint értéke. „Valamit, valakit adni kell, akit mindezért okolni lehet. Azt nem mondhatja, hogy kérem mindez azért van, mert sokat osztogattunk a választás előtt.” 

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg

Forrás: hirklikk.hu