Gulyás: A kínai vakcina még a Pfizernél is nagyobb védettséget ad

2021. április 15. 12:39 2021. ápr. 15. 12:39

Nő az oltási hajlandóság, naponta 50-100 ezerrel növekszik a regisztráltak száma. Jelenleg több mint 4,2 millió ember regisztrált, de a cél a 8 millió beoltott - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely, elmondta, hogy komoly nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben. Mindenkinek köszönetet mondott, akik részt vesznek a védekezésben. A beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban – tette hozzá. A Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, így félmillióval kevesebb vakcina érkezik. Ezt is pótolni kell, a kormány tárgyalni fog – tette hozzá.

 

AZ OLTÓANYAGOK KÖZÖTT NINCS ÉRDEMI KÜLÖNBSÉG A HATÉKONYSÁG KÖZÖTT mondta Gulyás Gergely

 

A kormány kampányt indít: a reklámfilmek mellett mától Az oltás életet ment! szlogennel óriásplakátokon ismert emberek is az oltásra buzdítanak – tájékoztatott Gulyás. Hozzátette: több mint 6 millió embernek, azaz a lakosság több mint 60%-ának kell beoltottnak lennie a társadalmi immunitáshoz. A miniszter elmondta, május végéig mindenkit be tudnak oltani. 

Gulyás ismertette a kormány szerdai ülésén hozott járványügyi döntések részleteit. Mivel várhatóan a jövő hét közepére meglesz a 3,5 millió beoltott, akkor újranyithatnak a teraszok, esetükben a bérleti díjakat eltörlik. A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár. A Turisztikai Ügynökség elkészített egy ajánlást az éttermek számára a járvány alatti működéshez.

Az emberek az iskolák fokozatos újraindítását támogatja – jelentette ki a miniszter. A bölcsődék eddig is nyitva voltak, április 19-én indulnak az óvodák és az iskolák alsó tagozatai. A felső tagozatosok és a középiskolák május 10-én nyitnak. A részletekről Maruzsa Zoltán államtitkár fog tájékoztatást adni később. 

 

A következő újságírói kérdésre, Gulyás Gergely azt válaszolta:

“Ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít a kínai Sinopharm-vakcina a 2. oltás után, mint a többi védőoltás”, még a Pfizer vakcinájánál is nagyobb védettséget ad – mondta Gulyás Gergely.