Ha a kormány nem teljesíti a tanárok követeléseit, januárban országos sztrájk jöhet

2019. november 30. 17:19 2019. nov. 30. 17:19

Szombaton kora délután több ezren tüntettek a közoktatás és a tanárok helyzete miatt a Parlament előtt. A demonstráción elhangzott: ha a kormány nem teljesíti a tanárok követeléseit, januárban országos pedagógusztrájk jöhet.

Több ezren tüntettek a Parlament előtt a közoktatási helyzet miatt szombaton kora délután, az akciót a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, de melléjük állt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

A tanárok a közoktatási helyzet mellett a munkaterhük csökkentését és béremelést, valamint a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyerekek kötelező beiskoláztatásáról szóló szabályozás és a szakképzési törvény visszavonását is követelték.

Több hónapig tárgyaltak

Az MTI híre szerint Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a tüntetésen - Fotó: MTI/Mónus Márton

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét - fűzte hozzá.

Közlése szerint, éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok  munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik "gyalázatosan alacsony bérért". Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket - mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket.

Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) képviselője a demonstráción azt hangoztatta: szolidárisak a magyarországi tanárokkal és támogatják követeléseiket. Úgy vélekedett, hogy az oktatásügyre Európa-szerte óriási nyomás nehezedik. Ezért a pedagógus szakszervezetek a többi között az idén Horvátországban, Csehországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is demonstráción követelték a szociális párbeszéd tiszteletben tartását, a jobb béreket és munkakörülményeket, illetve az ágazat nagyobb mértékű finanszírozását. Az ETUCE felszólítja a magyar kormányt, hogy adja meg az oktatásnak a szükséges figyelmet, hiszen az ott dolgozók alakítják társadalmaink jövőjét - mondta a szónok.

A 444 cikke szerint a többezres létszámú demonstráción Kordás László, a Magyar Szakszervezti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy 

"nem akarunk túlterhelt pedagógusokat, se túlterhelt gyerekeket!"

Az MTI híre szerint Kordás arról is beszélt, hogy egy éve fogtak össze és tiltakoztak a magyar érdekvédelmi szervezetek a "rabszolgatörvény" ellen, amelynek eredményeként a  munkahelyek többségében nem alkalmazzák a jogszabályt - fűzte hozzá. Ez a típusú összefogás eredményezheti a pedagógusok követeléseinek teljesülését is, ezért szolidárisak a tanárokkal, és ha sztrájkra kerül a sor, számíthatnak rájuk - jelezte.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetője beszédében több tiszteletet kért a tanároknak és a közszférában dolgozóknak. A SZÉF vezetője azt is mondta, hogy az ország legnagyobb szakszervezeti szövetségének tagjai kiállnak a PSZ követelései mellett, illetve támogatják azokat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szervezetek is.

A tüntetés résztvevői - Fotó: MTI/Mónus Márton

A tüntetés végén a szervezők arra szólították fel a tanárokat, hogy ne hagyják magukat, és ne hagyják, hogy a hatóság döntsön arról, mikor megy iskolába egy gyerek. Azt sem szabad hagyni, hogy túlterheljék őket és a gyerekeket.

"A gyerekeink jövője miatt vagyunk itt. Üzenjük meg a kormánynak, hogy nekünk fontos az oktatás. Ne adjuk fel mindaddig, míg nem teljesítik a követeléseinket"

- hangzott el a kitartásra buzdítás a 444 cikke szerint.

Az esemény végén a résztvevők fekete esernyőket emeltek a fejük fölé és egy perces néma csönddel jelezték, hogy fontos számukra a oktatás helyzete. A szakszervezetek arra emlékeztettek mindenkit, hogy egy éve országos sztrájk követte a megmozdulásokat, most sem riadnak vissza ettől. 

A demonstráció végén a szervezők arra kértek mindenkit, hogy a fekete esernyőket jól látható helyre rakják ki az iskolákban, és egészen addig tartsák is ott, amíg nem változik meg a helyzet és a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

30 százalékos béremelés, óraszámok csökkentése

Az MTI híre szerint a tüntetést megelőzően az emberi erőforrások miniszterének és az innovációs és technológiai tárcavezetőnek címzett, az érintett minisztériumoknak átadott petíciókban a többi között 30 százalékos béremelést követel a PSZ 2020. január elsejétől, továbbá az óraszámok folyamatos csökkentését, valamint azt, hogy 2021-től érje el a költségvetési kiadások beruházási keretének 5 százalékát a köznevelési beruházások aránya.

A petícióban elfogadhatatlannak nevezik, hogy az új szakképzési törvény megfosztja közalkalmazotti státuszától a szakképzésben dolgozókat, ezért követelik új szakképzési törvényjavaslat elkészítését.

Míg az ellenzék támogatja a tanárokat, a Fidesz Sorost és Gyurcsányt látja az egész mögött

A Fidesz már a tüntetést megelőzően kiadott egy minisztériumi közleményt arról, hogy a kormány nagyon szereti a pedagógusokat, nagyon is támogatja őket, de minden rosszról Gyurcsány Ferenc és Soros György tehetnek - bővebben itt olvasható a közlemény.

A tüntetés után sem bírták véka alá rejteni a véleményüket a kormánypártnál, miközben az ellenzéki pártok támogatásukról és szolidaritásukról biztosították a tanárokat.

"Az ellenzéket és Sorosékat csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok" - közölte a nagyobbik kormánypárt a szombati pedagógusdemonstrációt kísérő ellenzéki pártok nyilatkozataira reagálva az MTI-vel.

"Emlékeztettek: azok beszélnek oktatásról és pedagógusokról, akik kormányzásuk alatt elvettek tőlük egy havi bért, megalázóan alacsony fizetésekért dolgoztatták őket, akik több száz iskolát zártak be, és az oktatástól is mindig csak elvették a pénzt.

A pedagógusdemonstrációra rátelepedő ellenzéket és a Soros-hálózatot csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok, valódi céljuk pedig az, hogy a bevándorlásellenes nemzeti kormány helyébe bábokat ültessenek Magyarország élére"

- közölte a Fidesz az MTI-vel.

 
Forrás: Pécsi STOP/MTI/444