Hadházy csak színleli az együttműködést?

2020. október 13. 14:11 2020. okt. 13. 14:11

Még büszke is lehet magára Hadházy Ákos: közös nyilatkozatban tiltakozott a megszólalásai ellen az összefogásban érintett és érdekelt hat ellenzéki párt. A Fideszt elhagyó, ma függetlenként dolgozó országgyűlési képviselő alaposan nekirontott a közös borsodi jelöltnek, Bíró Lászlónak. Hadházy, mint jelezte, a kampányidőszakban nem akarta bántani a versenyben lévő Bírót, de a vasárnapi választás lezárta után erkölcsi kötelességének érezte, hogy leleplező nyilatkozatokat tegyen közzé.

A közlemény rögzíti: Hadházy egy sor dologban valótlan állításokat fogalmazott meg, ezért is tartották fontosnak az érintett pártok, hogy külön-külön, de egységes szövegben utasítsák el a képviselő kijelentéseit. Nem tehettek egyebet, mert a kormányoldal erőteljes támadásait, és sorozatos hazugságait ugyan megszokták, azokat, úgymond, be is árazták, de arra nem készültek, hogy egy látszólag mellettük harcoló képviselő is rongálja majd a hitelüket.

Hadházy egyébként, amióta hátat fordított a Fidesznek, nagy következetességgel harcol a kormánypárt ellen, kitüntetett szerepe van sok-sok korrupciós ügy feltárásában, vagy az európai ügyészséghez való csatlakozás szorgalmazásában. Elkötelezettsége, mondhatni megszállottsága megsüvegelendő, az akciói bátrak és erkölcsösek, ha nem is mindig politikusak. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy olykor úgy viselkedik, mint egy gerillaharcos; egyedül, vagy Szél Bernadettel vág neki a dzsungelnek, hogy áttörje a Fidesz-erdőt. Azt az erdőt, amelyet tíz éve telepítget az Orbán-rezsim, és amely ellen, ezt már meg kellett tanulnia az ellenzéknek, csak közös erővel lehet felvenni a küzdelmet. Márpedig az ilyen harcmodor kontraproduktívvá is válhat, mint ahogy azzá is válik sok esetben. Nem lehet például blokádot hirdetni az MTVA elé kellő előkészítés és együttműködés nélkül, ennek ugyanis csakis a kudarc lehet az egyenes következménye. És nem lehet az erkölcs bajnokát játszani úgy sem, hogy elvtelen segítséget nyújtok a kormánypártnak, hamis vádakkal, csakis azért, hogy mutassam elhatárolódásom – ez esetben – az antiszemita jelölttől. Hadházy most úgy viselkedett, mintha vissza akarna térni anyapártjához, függetlenként nyújt neki olyan segítséget, amely megkérdőjelezi elhivatottságát, amelyet a 2022-es váltás érdekében tapasztalhattunk eddig nála.

Nyilván nincs erről szó, bízzunk benne, hogy éppen ezt a magatartást tartotta elvszerűnek, jelezni akarván, hogy erkölcs terén nála nincs alku, és nincs szolidaritás. Ezt az attitűdöt kizárólag a már említett hamis állítások árnyékolják be, nem véletlen, hogy a konkrét helyzetben oly hálásan hivatkozik rá a Fidesz.

Nem tudhatjuk, hogy pontosan mi volt a szándéka Hadházynak. Mi továbbra is a legjobbakat feltételezzük róla; hinni akarjuk, hogy annyi rosszat látott a Fidesz tagjaként belülről, hogy nem lehet más érdeke, mint a kormányváltás, és a korrupt rendszer felszámolása. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne joga bírálni, ha az összefogás egy rossz, korábbi kijelentései miatt, a bocsánatkérés ellenére megkérdőjelezhető személyt indít országgyűlési képviselő jelöltként. Ez azonban semmiképp nem hatalmazza fel arra, hogy olyasmikkel is megvádolja, amik valótlanok.

Nem a mi dolgunk eldönteni, de innen, távolról úgy tűnik: az ellenzéknek szüksége van Hadházyra. És mindenkire, aki 2022-ben változást akar. Olyanokra viszont biztos nem, akik esetleg, ilyen-olyan okoknál fogva, csak színlelik az együttműködést.

Forrás: hirklikk.hu