Hadházy: fel kellene vállalni az irdatlan nagy botrányt

2020. február 19. 10:58 2020. feb. 19. 10:58

Az ellenzéki képviselők által a rabszolgatörvény elleni közös fellépés-sorozat idején létrehozott informális egyeztetési fórum továbbra is működik, de „az nem lenne helyes, ha ezeknek az egyeztetéseknek a részleteiről nyilatkoznék” – válaszolt az ellenzéki országgyűlési képviselők esetleges közös tiltakozó akciójára vonatkozó kérdésünkre Hadházy Ákos. Mindenesetre három út áll az ellenzék előtt: vagy legalább részlegesen kivonul a Parlamentből, vagy közös tiltakozó akciókat tart a Házban, vagy hátradől és hagyja, hogy továbbra is megalázzák. Ami pedig a pénzbírságokat illeti: „ha csak nincs valakinek egy milliárdosa, aki kifizeti ezt az összeget, az nem tehet mást, mint hogy az emberek segítését kéri” – szögezte le Hadházy, aki nem először kényszerül ez utóbbira.

– Mi lenne akkor, ha az ellenzék valamennyi tagja az Önéhez hasonló vagy másfajta demonstrációt tartana a Parlamentben: Kövér László házelnök mindenkit kitiltana?

– Megtehetné és meg is tenné. Persze szerintem a kitiltás nem is lenne olyan nagy probléma, a képviselőknek lenne bőven dolguk a Parlamenten kívül. A hatalom ellenőrzése nem csak a Parlamenten belül gyakorolható. Sőt, ma már a legkevésbé ott, hiszen az azonnali kérdésekre, interpellációkra érdemi választ soha nem kapunk. Csak azt hajtogatják, hogy a Soros beszél belőlünk. Hazugság, hogy ott van még ellenőrzésre lehetőség!

– És a Parlamenten kívül? Ott is nagyon megszigorították a képviselők ellenőrzési jogait.

– Ezzel együtt is, terepen még mindig sokkal több a lehetőség. A külső helyszíneken a kitiltás ellenére is lehet dolgozni. A többi között le lehet menni vidékre, és ott. Tegnap például – ez nem volt szándékos, véletlenül pont így jött ki a napirendem – a Hortobágyon jártam és elképesztő állapotokkal találkoztam: feudális viszonyok, korrupció, környezetszennyezés. De nem csak a tényfeltárás lenne az ellenzék feladata vidéken: meg kellene szervezni falun is az ellenzéket. Százával, ezrével vannak olyan települések az országban, ahol az ellenzéknek nincs aktivistája, ugyanis félelem uralkodik, s nincs helyi ember, aki vállalná az ellenzék megszervezését. Elismerem, ez igen nagy kihívás, de emlékezzünk csak! Amikor a Fidesz kivonult a Parlamentből (megj.egyzés: ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogy milyen volt a Fidesz ellenzékként, kivonulással és egyebekkel.), akkor Orbán kiadta az ukázt, hogy minden képviselőnek fel kell mutatnia pár embert vidéken. Tehát lenne teendő bőven, nem lenne az a kivonulás olyan nagy dolog.

– És van ilyenről szó? Egyáltalán, egyeztetnek? A rabszolgatörvény kapcsán végrehajtott közös ellenzéki akciók idején ismertté vált, hogy az ellenzék rendszeresen egyeztetett a lépésekről. Ez a fajta egyeztetési fórum még létezik? Ha igen, szóba került-e már egy, az Önéhez hasonló közös kivonulás/akció?

– A fórum létezik, rendszeresen egyeztetünk, én is részt szoktam ezeken venni. De az nem lenne helyes, ha ezeknek az egyeztetéseknek a részleteiről nyilatkoznék. Maga az egyeztetés nagyon jó dolog, de sajnos egyelőre szerintem még nem hozta meg a jó, adekvát döntéseket. Nyilvánvalóan persze az jó üzenet, hogy az ellenzék egységesen lép el az Alkotmánybíróság felé a képviselői munka körülményeinek szigorítása miatt – én is aláírom a beadványt –, de ez kevés, ez ugyanannyit ér, éppen annyira fog megijedni ettől a kormány, mintha Áder Jánoshoz fordulnánk az ügyben.

– Csak a kivonulás lehet a megoldás Ön szerint?

– Szerintem három út választható. Az egyik, hogy az ellenzék legalább részlegesen kivonul a Parlamentből. Szerintem ez a legjárhatóbb út, már csak azért is, mert ma már ezen túl legfeljebb szónokversenyt lehet tarthatni. Ebben pedig az ellenzéki képviselők csak annyit mondhatnak el, amennyi Kövérnek tetszik, hiszen bármikor  megvonhatja a szót a képviselőtől. Ráadásul a kormánymédia amúgy is elhallgatja az érdemi felszólalásokat, azaz semmi esélyünk valódi választói dinamizálásra, a nyomásgyakorlásra. A másik lehetőségünk, hogy mindenki egyszerre választ olyan tiltakozási, nyomásgyakorlási módszert, amire válaszul Kövér tömegesen kitiltja az ellenzéki képviselőket a Parlamentből, és horribilis büntetéseket szab ki rájuk. Ez irdatlan nagy botrányt keltene, megérné kipróbálni, hogy Kövér meg meri-e ezt lépni. Ez is vállalható, én ebben is benne vagyok. A harmadik út is járható, de nem vállalható: elfogadjuk a szabályokat és bízunk abban, hogy  szónokversenyünk meggyőz választókat. Véleményem szerint, egyébként nem fog.  Ezzel az a baj, hogy nem tudnánk dinamizálni a választókat, s nem tudnánk nyomást gyakorolni a kormányra. Megtehetjük persze, hogy olyanokat mondunk csak, ami tetszik Kövérnek, amit ő megenged, nem demonstrálunk, hátradőlünk és hallgatjuk, ahogy aláznak minket...

– A kitiltás mellett, azért van ott még egy büntetés, a pénzbírság, ami – az új szabályozás után – horribilis is lehet. Ezt hogyan képes kifizetni?

– Valóban, eddig „csak” a fizetésünknek legfeljebb a harmadát vehette le tőlünk Kövér. Ma már sokkal többet, akár fél évi fizetést is megvonhat a házelnök. Ha csak nincs valakinek egy milliárdosa, aki kifizeti ezt az összeget. Különben nem tehet mást, mint hogy az emberek segítését kéri. De tartósan ez nem járható út, már csak azért sem, mert azt jelenti, hogy az emberek kétszer fizetnek: egyszer a fizetésünket, egyszer pedig a büntetésünket. Ha minden képviselő akciózna a parlamentben, s Kövér mindenkit hasonlóképpen büntet meg, mint engem, akkor horribilis összeg jönne ki, s nem lenne elvárható az emberektől, hogy kifizessék.

– Nem lehet jogi úton megtámadni ezeket a büntetéseket?

– A korábban megbüntetett képviselők elindultak jogorvoslati utakon, s hat-hét év után már meg is születtek az első ilyen ítéletek Strasbourgban, ahol kimondták, hogy jogtalan volt a büntetés, s el is kezdik visszafizetgetni azt. A mai akár több hónapos fizetésmegvonás azonban komoly visszatartó erő. Ugyan az én fizetésem a legalacsonyabb a mai Országgyűlésben – én szándékosan semmi tisztséget nem vállaltam –, de így is csak remélni tudom, hogy lesznek jóérzésú magyarok, akik segítenek a kifizetésében.

Forrás: hirklikk.hu