Halványan, de életjeleket mutat a korrupcióellenes Integritás Hatóság

2022. november 23. 10:25 2022. nov. 23. 10:25

Megtöri a csendet az új hivatal, az elnöke több hét hallgatás után elmegy egy beszélgetésre. A Népszava információ szerint a civilek csütörtökön döntenek arról, hogy közreműködnek-e a hivatal munkájában.

A lap szerint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) oldalára felkerült a hatóság saját e-mail címe, ezen keresztül pedig már bárki kapcsolatba léphetne az Integritás Hatósággal (IH), akinek szemet szúrt valamilyen EU-s forrást érintő korrupciógyanús ügy. Sőt, a Népszava információ szerint Biró Ferenc, az IH-elnöke december 9-én részt vesz a Transparency International Magyarország (TI) által szervezett éves Korrupcióellenes világnapi konferencia kerekasztal-beszélgetésén, ahol Hack Péter alkotmányjogásszal, Király Júlia volt MNB-alelnökkel, Balázs Péter volt külügyminiszterrel ül egy asztalhoz, a beszélgetést pedig Martin József, a TI vezetője moderálja.

A testület Bartók Béla úti címén egyébként még nincs nagy mozgás. A befagyasztott 3000 milliárd forintos EU-s támogatás megszerzése érdekében, az EB nyomására felállított, új korrupcióellenes intézményt Integritás Hatóság néven, rohamléptekben állították fel, hogy mielőbb bizonyíthassa a kabinet a korrupció letörése iránti elkötelezettségét.

Csatlakoznak-e a civilek

Nem akarnak valamiféle színjáték részesei lenni, ahol a kormány az EU-s pénzekért elbábozza a korrupcióellenes küzdelmet – írja a Népszava. Márpedig a Korrupcióellenes Munkacsoportot eleve úgy alakította ki a törvényhozás, hogy annak csak tanácsadó jogköre van – teszi hozzá a lap. Arra sincs garancia, hogy a civilek közé nem vesznek-e fel CÖF-szerű kormányzati hátterű álcivileket.

Az Ursula Von der Leyen vezette Európai Bizottság azonban arra kapacitálja a civileket, hogy kapásból ne utasítsák el részvételüket a korrupcióellenes testületben.

Hadházy Ákos független képviselő, aki sorra jár utána a korrupciós ügyeknek, leszögezte: nem fogja megkeresni az IH-t, mivel a hatóság létrehozását pótcselekvésnek tartja.

„Nem szeretném még azzal sem legitimálni a hatóságot, hogy próbát teszek vele” – fogalmazott. Hadházy szerint az egyetlen megoldás továbbra is az lenne, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez.

Forrás: hirklikk.hu