Hann Endre: még nem szakadt be, de már repedezik a Fidesz támogatottsága

2022. augusztus 12. 08:29 2022. aug. 12. 08:29

Az ellenzékiek 30 százaléka gondolja úgy, hogy az új rezsiszabályozás nagy, vagy elviselhetetlenül nagy terhet fog róni rájuk az elkövetkezendő őszi-téli időszakban. Ugyanerre a kérdésre a kormánypártiak 20 százaléka válaszolta ezt – derült ki a Medián legfrissebb felméréséből.

A budapesti ellenzéki szavazók borúsan tekintenek a mindennapi megélhetésük jövőbeli alakulására – derült ki a Medián friss felméréséből. Ugyan a budapestiek véleménye nem feleltethető meg az országos közhangulatnak, mégis beszédes, hogy a megkérdezett ellenzéki és kormánypárti fővárosiak 51 százaléka szerint a kormányt nagy felelősség terheli a kialakult gazdasági helyzetért. Egyre többen érzik a saját bőrükön a megszorításokat, és mind nyilvánvalóbb, hogy ellentmondás alakult ki a kormány kommunikációja és a valóság között – mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Hann Endre.

A Medián arról is megkérdezte a budapestieket, hogy kit tartanak felelősnek az orosz-ukrán háború kitöréséért. A válaszadók 63 százaléka Oroszországot, míg 40 százaléka Ukrajnát nevezte meg felelősként – mondta az ügyvezető igazgató.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy ugyanazok a törésvonalak látszódnak a társadalom egészében, amik az áprilisi országgyűlési választások alatt is megmutatkoztak. A 40 év alattiak, illetve a nők kritikusabbak a Fidesz politikájával, míg a 40 felettiek inkább igazodnak a kormány kommunikációjához. Ugyanakkor hiába az elégedetlenség, még nem mutatkozott olyan ellenzéki erő, amelyik kihívója lenne a Fidesznek – mondta a szakértő.

Megdőlt az a marxista gondolat, hogy a gazdasági helyzet határozza meg az emberek gondolkodását a mindennapjaikat érintő kérdésekről. Ma már sokkal erősebb befolyásoló tényező a párthovatartozás – mondta Hann Endre.

A Medián felmérése alapján a budapestiek többsége úgy látja, hogy a kormány rosszul kezeli a válságot: ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott a kormánynak. A válságkezeléssel leginkább a nők, a 18–39 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettségűek elégedetlenek, és még a fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak. 

 

Forrás: Klubrádió