Haraszti Miklós: Dobrev győzelme újabb négy évet hozhat Orbánnak

2021. október 12. 15:18 2021. okt. 12. 15:18

Az SZDSZ-alapító Haraszti Miklós a 444-en fejtette ki érveit Márki-Zay Péter mellett. Írását az atv.hu szemlézte.

Haraszti úgy véli, hogy ha „Márki-Zay csodaképpen győzni tudna az előválasztáson, akkor hatalmas népi momentum kerekedne, és tényleg: „bármi megtörténhet”. A pártok visszaigazodnának, hiszen választókból élnek.”  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Kapcsolódó: A Medián szerint az ellenzéki mozgósítás motorja: Márki-Zay Péter

Dobrev Klára jelöltségével kapcsolatban Haraszti Miklósnak az a meglátása, hogy beigazolná Orbán jóslatait, miszerint Gyurcsány „legyűrte az ellenzéket”. Ez szlogen pedig vidéken betalálna és elég muníciót adna a kormánypártok, ahhoz, hogy kitartson a jövő évi választásokig – és tudható, hogy minden választás vidéken dől el.

„Demokráciacsinálás végett vállaltuk az establishment-team propagálását is, ha ők a legnépszerűbbek az előválasztók soraiban. De félő, ígéretei ellenére az establisment nem hat majd korszak- vagy akár kormányváltó ajánlatként. Nemcsak a gyűlölködő propaganda az oka, hogy sokan emlékeznek rá: már volt korszakuk” – érvel Haraszti. Szerinte ez az alapvető ok, amely Dobrev végző győzelme ellen hat, és újabb négy évet hozhat Orbánnak.

Azt állítja, hogy amikor személyekről döntenek a választók, akkor azt az Orbán utáni világ minőségéről döntenek. Márki-Zay Péternek ez az előnye, mert személyével is ügydöntő üzenetet küldhetnénk az ellenzéken túlra, a bizonytalan választónak.


Ez pedig arról szólna, „hogy akarunk-e valóban új világot (akár a magunk számára is újat), avagy egy örök visszavágó újabb fordulóját játsszuk-e. Hogy véget tudunk-e vetni a megosztottságnak. Hogy bekapcsolódhat-e végre a civil világ a demokrácia újjáépítésébe. Hogy magára ismerhet-e a vidék is a fővárosi hatalomban.”  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!