Három európai parlamenti képviselői helyre esélyes az MSZP-P szövetség

2019. március 30. 11:33 2019. márc. 30. 11:33

Legalábbis az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése alapján. A 27 tagországban mért adatok szerint ma az Európai Néppárt számíthat a legtöbb mandátumra – ami jó hír is lehetne a Fidesznek, ha nem ültették volna ki a szégyenpadra a pártot (korábbi) európai barátaik.

Az Európai Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége a Kantar Public-kal együttműködésben szavazói szándékot felmérő tagállami közvélemény-kutatások alapján előrejelzést készített arról, hogy hogyan alakul a képviselőcsoportok mérete a következő Parlamentben.

Mivel az új Parlament képviselőcsoportjainak száma és összetétele előre nem látható, az előrejelzések a jelenlegi Parlamentben működő képviselőcsoportjait feltételezve készülnek.

Ez alapján, ha a jelenlegi képviselőcsoportokkal számolunk, az Európai Néppárt zsebelné be a legtöbb mandátumot, 188-at, őket a Szocialisták és Demokraták (SD) követnék 142-vel. Az ALDE, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért 72 székbe ültethetne képviselőt, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECRE) 53-re, míg a Zöldek 51-re – hogy csak a nagyobb szövetségeket említsük. Az adatokat összesítve a konzervatívokat tömörítő egység ma valamivel jobban áll, mint a demokrata platform, de igen kiegyensúlyozott a verseny.

Idehaza a becslés szerint az amúgy esélyes Néppártból nemrég felfüggesztett Fidesz 13, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A becslés alapján ez a bravúr a többi pártnak, ide értve az LMP-t is, nem sikerülne.

„A Parlament egyetlen, szavazati szándékot mérő felmérést sem rendelt meg a mandátumbecslés elkészítéséhez. A felhasznált adatok minden esetben egyértelműen beazonosítható közvélemény-kutató intézmények által készített, nyilvánosan közzétett felmérésekből származnak. Az előrejelzés csak megbízható forrásból származó adatokat használ. … A kifejezetten az európai választásokra készült szavazatiszándék-felmérések mindig elsőbbséget élveznek az országos választásokra készült hasonló közvélemény-kutatásokkal szemben. Ha egy bizonyos országban több felmérés áll rendelkezésre egy adott időszakra, akkor a meglévő adatokból súlyozás vagy egyéb algoritmus alkalmazása nélkül pártonként átlagot számítunk. A különböző felmérések részletes adatai az excel fájlban találhatók, köztük azok az átlagok, amelyeket a Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége számított”

- pontosítja közleményében az Európai Parlament.