Hatósági ár, tesztelések, gazdaságvédelem - újabb javaslatokat jelentett be az MSZP

2020. március 19. 12:00 2020. márc. 19. 12:00

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján újabb javaslatcsomagot jelentett be. A párt szerint minél nagyobb számban kell tesztelni az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat a vírusra, hatósági árakat kell bevezetni az alapvető élelmiszerekre és a védőfelszerelésekre, csökkenteni kell az energiaárakat. Az is elhangzott, hogy a kormány a szakszervezetekkel és a munkaadókkal dolgozza ki a gazdaságvédelmi lépéseket, de a forint gyengülését is meg kell állítani.

A béremelés mellett egyszeri azonnali juttatást javasol az MSZP elnöke a koronavírus-járványban leginkább érintett egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak, valamint hatósági ár bevezetését is kezdeményezi például az alapvető élelmiszerek esetén.

Szerdán Orbán Viktor bejelentése után is voltak felvetései a párt elnökének a további gazdaságvédelmi intézkedésekre - erről itt olvashatnak bővebben.

Tóth Bertalan csütörtökön a budapesti Kossuth Lajos téren tartott sajtótájékoztatóján - amelyet az MTI a párt Facebook-oldalán online követett - azt mondta: az MSZP fenntartja eddigi javaslatait, ötpontos védelmi csomagját, és további javaslatokat is tesz a koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi és a gazdasági hatásainak mérséklése érdekében.


Tesztelni, tesztelni, tesztelni - ismertette egyik javaslatukat, sürgetve az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók tesztelését, valamint számukra megfelelő védőfelszerelések beszerzését.

Tóth Bertalan közölte, kezdeményezik, hogy a kormány vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, védőfelszerelésekre és fertőtlenítőszerekre.

Hozzátette: csökkenteni kell az energiaárakat. A kőolaj hordónkénti ára már 30 dollár alatt van, a gáz ára is folyamatosan csökken - magyarázta.

Az MSZP elnöke azt is javasolta, a kormány a szakszervezetekkel és a munkaadókkal dolgozza ki a járvány gazdasági hatásait enyhítő javaslatait. Kezdeményezte a munkanélküli ellátás időtartamának 3-ról 9 hónapra történő emelését, illetve összegének nettó 100 ezer forintra emelését.

Az ellenzéki politikus szerint az idei, 2,8 százalékos nyugdíjemelés az infláció miatt eltűnt. Követelik a nyugdíjak megemelését, illetve azt, hogy hozzák előre a tavalyi gazdasági növekedés alapján az időseknek járó nyugdíjprémium kifizetését - tette hozzá.

Közölte, meg kell védeni a forintot, hiszen minél inkább romlik a forint, annál inkább emelkednek az árak, ezért változtatni kell a monetáris politikán.

Kitért arra, hogy az elmúlt egy hétben a kormány az MSZP több javaslatát is átvette és megvalósította, például a hiteltörlesztések, illetve a járulékfizetés felfüggesztését.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke bér-, családvédelmi és munkahelyvédelmi garanciát követelt. Felszólította a kormányt, hogy azonnal hívja össze az érdekegyeztető tanácsot, hiszen a munkaadóknak és a szakszervezeteknek gyakorlati tapasztalataik vannak, ezért "életszagú" javaslatokat tudnak tenni.

Forrás: Pécsi STOP/MTI