Helsinki Bizottság: visszaélés a joggal a Baranyában is elrendelt fokozott rendőri ellenőrzés

2019. január 5. 12:11 2019. jan. 5. 12:11

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a joggal való visszaélés, hogy Budapesten újabb egy hónapra fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosi rendőrfőkapitány. De ugyanilyen jogsértő a Baranyára és 7 másik megyére már októberben kiadott rendelkezés. A déli megyékben 2015 októbere óta van ez a helyzet.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményben jelezte, hogy elfogadhatatlan és a joggal való visszaélés, hogy a budapesti főkapitány február elsejéig újabb egy hónappal hosszabbította meg a fokozott ellenőrzést. Mint ahogy az sem stimmel, hogy 8 megyében "minden elfogadható indok nélkül" ugyancsak fokozott ellenőrzés van érvényben.

Baranyában, Somogyban, Zalában, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben ugyanis tavaly október elsejével rendelt el az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést, amely idén március 6-án 24 óráig érvényes.

Ez azonban nem az első eset, 2015. októbere óta ugyanis a déli megyékben folyamatosan fokozott az ellenőrzés. Ezt eredetileg még csak egy hónapra rendelték el akkor az illegális migrációval összefüggésben. Az ellenőrzési időszakok azóta viszont több hónaposra nyúltak - írtuk korábbi cikkünkben -, és összeérnek, indoklásként pedig mindössze ennyi szokott szerepelni a nyúlfarknyi közleményekben: "a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében" lett elrendelve az ellenőrzés.

Mit tehet a rendőr fokozott ellenőrzés hatálya alatt?

A Helsinki Bizottság összefoglalója szerint általános esetekben a rendőr sem igazoltathat kénye-kedve szerint, meg kell adnia az állampolgárnak az igazoltatás célját.

Ám a fokozott ellenőrzés ezt kerüli ki, ilyenkor ugyanis a rendőrnek nem kell indokolnia az igazoltatás szükségszerűségét, valamint "épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet" is átkutathatnak mindenféle indok nélkül is akár.

Mivel ez akár visszaélésekre is alkalmat adhat ("a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait" - ahogy a szervezet fogalmaz), a Helsinki Bizottság közérdekű adatigényléssel fordult a rendőrség felé, hogy milyen indokok miatt is kellett Budapesten elrendelni a fokozott ellenőrzést újabb egy hónapra (január 2. és február 1. közt).

Hogy normál esetekben - tehát amikor nincs fokozott ellenőrzés elrendelve egy adott területen - miképp is néz ki egy szabályos igazoltatás, arról itt látható egy képes összefoglaló:

Mit tehet a rendőr és mit tehetsz te?

Minden, amit az igazoltatásról tudnod kell dióhéjban. Mit tehet a rendőr és mit tehetsz te?