Heti egyenleg: a vagyonnyilatkozatok viccesek 

2022. június 26. 07:20 2022. jún. 26. 07:20

A képviselői vagyonnyilatkozatokat évek óta sok bírálat éri. Nyilván ennek hatására is tervezik, hogy a jövőben Magyarországon is bevezetik az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét. Többek között ezt a témát is taglalta Magyar György és Lakner Zoltán a Klikk TV Heti egyenleg című műsorának második részében, Bánó András vendégeként.

„Formaváltásra szükség van, hogy ne unjanak rá, de szerintem nem arról szól, hogy kézzel írják vagy kinyomtatják. Arról van szó, hogy van-e szankciója, ha valaki nem a valóságot ábrázolja. Ez a lényeg” – vélte Magyar György. 

Példaként hozta fel, hogy vannak olyan külföldi országok, ahol a gyümölcs mellé kiteszik a becsületperselyt. „Ez is erre dolgozna. Legyél őszinte, legyél tisztességes. Senki nem zárja ki, hogy a gyarapodásodról, a családod gyarapodásáról őszintén beszámolj. Becsületpersely.”

Lakner Zoltán hozzátette, hogy amennyire tudja, ez országonként változó. „Svédországban például a személyi jövedelemadó-bevallások is nyilvánosak. Mindenkié. Ebből a szempontból okafogyott, hogy külön vagyonnyilatkozatokat is tegyenek.” Figyelmeztetett a lehetőségre, hogy mostanában hallhatunk majd olyan kinyilatkozásokat, hogy ez az európai uniós elvárás. „Tehát olyan ügyekben, amiknek semmiféle következményük nincs, a kormány el fogja táncolni ezt a megfelelést az uniós elvárásoknak. Azt próbálgatják, hogy Navracsics Tibornak hányszor kell majd mosolyognia Brüsszelben ahhoz, hogy valamennyi pénzt majd mégis be lehessen hozni a helyreállítási alapból.”

 „A vagyonnyilatkozatok viccesek” – summázta Magyar György a felvetett témát. „Akiről megtudjuk, hogy van három helikoptere meg két jachtja, az legfeljebb fogja a filctollát és utóbb beírja. Abszurd.”

Lakner Zoltán szerint mindezt kevéssé orvosolja az a helyzet, hogy „van egy miszlikbe aprított ellenzék, amelyik mintha a saját helyzetével sem lenne tisztában. Nincs ellensúly.” Még az sem mondható, hogy nem mondanak jó dolgokat, de ez a mai ellenzéki szerkezet nem látható a választópolgár számára. „Aki nem azt csinálja, amit mi, hogy naphosszat híreket olvas, elemez, érdeklődik, hanem csak néha ránéz a terepre, nem látja az ellenzék jelenlétét. Néha összeugranak egy ernyő alá, ahol képtelenek titkolni, hogy mennyire utálják egymást. Majd önfeledten kiszaladnak és megpróbálnak egy tíz százalékos pártból domináns erőt csinálni, az egy százalékos pártok pedig bejelentik, hogy országos hálózatot építenek. Ez semmi.”

„Erre mondta egy kedves ismerős, hogy már nem lejt a pálya a Fidesznek, hanem függőleges” – fűzte hozzá Magyar György.

A Klikk TV Heti egyenleg című műsora itt tekinthető meg.

Forrás: hirklikk.hu