Heti egyenleg: Orbán legalább elpávatáncolhatná, hogy mindent megtesz az uniós forrásokért

2022. augusztus 5. 17:20 2022. aug. 5. 17:20

Orbán Viktor tusványosi fajkeveredéses beszédének utóhatásai még érezhetőek nemzetközi téren is. Túlértékelt vagy előre látható volt-e mindennek a politikai pusztítása? Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász, politikai elemző és Lakner Zoltán politológus, főszerkesztő keresték a válaszokat Bánó Andrással a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában.

„Aki végig követte a beszédet, az már tudhatta, hogy ebből nem lehet kijönni utólagos magyarázkodással sem” – közölte Lakner. Nem mellesleg a könyvet, amiből Orbán a botrányos gondolatsort önmagára formázta, eredetileg a Gere-testvérek adták ki, akik közismerten szélsőjobboldali tematikájú kiadványokkal foglalkoztak.

„Pedig igen fontos lenne a magyar kormány számára, hogy legalább ’elpávatáncolja’, mintha bizonyos igazodási kényszerben lenne az uniós források megszerzése érdekében. Ezt egyáltalán nem tapasztalni.”  

Amennyiben abból indulunk ki, hogy egy előre eltervezett beszédről volt szó, amint ezek koreográfiáját mindig megtervezi, az mit sem jelentett, hogy ez Erdélyben hangzott el, hiszen az ott ülők lényegében semmit sem hallottak arról, ami rájuk vonatkozott volna – tette hozzá Szentpéteri Nagy. „Ráadásul évről-évre nem mond nekik semmit, szerintem ez a legnagyobb probléma ezzel a beszéddel az ismert tartalma mellett. Ezen felszólalásaiban leginkább a nagy ívű, intellektuális jólértesültségében fürdik, a kényszerű nagyotmondások mellett.”

Az elemző úgy véli, Orbán „egyszerűen” megbotlott önmagában, nem mellékesen a beszéde alatt felvillant ellendemonstrálók miatt és az önmagát alakító szerepből kiesve vette szájára a vállalhatatlan szóhasználatot.

Lakner szerint alapvetően a migráció, a bevándorlás okozta keveredés kapcsán akart valami hatásosat mondani, ami eddig sem volt távol a miniszterelnök nézeteitől. „Utóbb ezért is igyekezett magyarázni, hogy valójában kulturális keveredésről akart beszélni. Ezt a faj-dolgot már ’15-’16-ban is említette, hogy majd jól feltartóztatjuk a nyugatról érkező fajkeveredett népességet, az idemenekülő keresztény-hollandokat, ami persze önmagában is necces.” 

Szentpéteri Nagy Richárddal egyetértve jelezte, hogy a beszédnek valóban szándéka volt egy sajátos világmagyarázat átadása is, „amint a tűzhely mellől a család atyja elmondja, hogyan is kell látni a tűzhelyen túli világot. Beszédeit követve megállapítható, hogy a nyugat hanyatlása például már 2008 óta tart.” Hozzátette: amennyiben Orbán komolyan gondolja azt a sok fésületlen sületlenséget, amit összehordott Tusványoson, kezdhetünk félni.”

„Feltételezhetően erről a beszédről is sokáig fogunk beszélni, hasonlóan az illiberális kifejezés bedobásához. Azzal is egy fogalmi keretbe akarta ágyazni az addigi ténykedését, azt elméleti alapot szolgáltatva megmagyarázza. Csakhogy az is nagyon rosszul sikerült.”

A  Klikk TV Heti egyenleg című műsor itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu