Hiller: bevezethetetlen szeptember 1-től az új Nemzeti alaptanterv

2020. február 7. 10:43 2020. feb. 7. 10:43

A Nat módosítása ókonzervatív, nem közelebb, hanem távolabb viszi a fiatalokat a modern, XXI. századi, korunkban alkalmazható tudástól, mondta Hiller István, volt oktatási miniszter, az MSZP képviselője szerda este, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Ez az új Nat azokat a problémákat, amelyek a mai közoktatásban vannak, amelyekkel a gyermekeink küzdenek, nem oldja meg, hiszen ez a világ nem arról szól, hogy magold be a lexikális ismeretet. Az lenne a kérdés, hogy válaszokat ad-e a Nemzeti alaptanterv arra, hogy a XXI. században született gyermekek tudásbefogadása megfelelő-e. Ezt nem segíti elő, ráadásul szeptember 1-jétől a tanároknak olyan új tankönyvekből kéne tanítaniuk, amelyek még nem is léteznek” – foglalta össze Hiller István, hogy miért bevezethetetlen ősztől a módosított Nemzeti alaptanterv.

„Sérülnek a gyermekek jogai” – mondta, majd arról beszélt, hogy a XXI. században miért kellene már teljesen másnak lennie a tanulás, a fejlődés módszertanának. „Teljesen átalakult a tudásátadás, tudásátvétel. A mai diákok, az internet és egy teljesen új szimbólumrendszer világában élnek, másképp szívják be már az ismerteteket, mint mi. Megtanít-e ez az új Nemzeti alaptanterv arra, hogy döntsél információ és információ között, hogy a hihetetlen mennyiségű hír – és most nem csak politikai hírre gondolok – ami elér, abból ki tudd választani a lényegest. Akarja-e ez a nemzeti alaptanterv, hogy kritikus legyél? Nem, sőt még azt a szót is kivették, hogy „kritikus””.

Az oktatási szakpolitikus a megfelelő színvonalhoz szükséges szakmai konzultáció hiányáról is szólt: „Még a Pedagógus Kamara is – amely közel van a jelenlegi kormányhoz – még a Nat megjelenése előtt kiadott egy közleményt, hogy ezt ne vezessék be.” Kiemelte továbbá, hogy folyik a Horthy-korszak tisztára mosdatása, Kertész és Ottlik törlése az alaptantervből, helyettük pedig fasiszta és náci írók bevezetése.

Hiller ismertette, hogy az MSZP szerint, mi lenne egy kormány legfontosabb oktatásügyi feladata és mi nem. „Azt a nézetet képviselem, hogy a politika a keretet, a terepet, a finanszírozást kell, hogy biztosítsa. Nem kellene viszont megmondania, egy tanárnak a szájába rágnia, hogy annak a huszonegy 11 éves magyar fiúnak és lánynak egyébként mit, hogyan [kellene tanulnia].”

A szocialista politikus kifejtette, amióta magyar Nemzeti alaptanterv van, „Ez a leghidegebb, legridegebb és a legszájbarágósabb Nemzeti alaptanterv”. Hangsúlyozta, „Olyan változás folyik a világban, amelyet, ha megértünk és ehhez alkalmaztatjuk a Nemzeti alaptantervet, akkor segítjük gyermekeinket. Hogy ha nem, akkor azt gondoljuk egy 2010-ben született magyar kisfiúról vagy kislányról, hogy 1949-ben született, és úgy neveljük, mint az akkori diákokat. Ezért ezt az Alaptantervet nem tartom modernnek, megfelelőnek”.

Forrás: hirklikk.hu