Holland parlamenti delegáció jönne Magyarországra, a jogállamiságra kíváncsiak

2022. szeptember 23. 08:05 2022. szept. 23. 08:05

Nem az az első alkalom, hogy a holland parlament látogatást szervez hazánkba, 2019-ben saját hatáskörben akartak tájékozódni a magyar jogállamiság, a sajtó és a demokrácia helyzetéről. Mivel a magyar kormány képviselői nem voltak hajlandók velük találkozni, az egésznek nem látták értelmét, a delegáció törölte látogatását.

Munkalátogatást terveznek Magyarországon a holland parlament képviselői – tudta meg a hvg.hu. A képviselőház kommunikációs osztálya megerősítette lapunk információját.

Tájékoztatásuk szerint az európai ügyek bizottsága múlt heti ülésén döntött arról, hogy a holland parlament őszi szünetében néhány tagjuk munkalátogatásra Magyarországra utazik. Ennek pontos dátumát és az időtartamát később fogják eldönteni.

A bizottság tagjai jelenleg a lehetséges témák és a résztvevő képviselők számbavételét végzik. Az egyik téma azonban mindenképpen a jogállamiság lesz – írták.

A végleges programot a budapesti holland nagykövetség készíti majd el.

A látogatásnak különös pikatériát ad, hogy a magyar kormánynak az elmúlt években több vitája is volt a holland kormánnyal. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2019-ben bekérette a budapesti holland nagykövetet, mert Mark Rutte miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországon nem tartják be a jogállamiságot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később azt mondta, hogy Rutte komoly „hungarofóbiában szenved”.

Ezen a héten pedig Menczer Tamás, a külügy államtitkára hasonló okból azzal vádolta meg Hollandia külügyminiszterét, hogy megtámadta Magyarországot.

Forrás: hirklikk.hu