Holoda Attila: a MOL s az állam óriási nyereségéről szól most az orosz olajembargó

2022. május 21. 17:00 2022. máj. 21. 17:00

Egymásnak ellentmondó rémhírek száguldoznak a médiában és a közösségi kommunikációs sztrádákon, hogy mennyiben fenyegeti Magyarországot az Oroszországgal szembeni olajembargó következménye. A tisztánlátásban Holoda Attila energetikai szakértő segített a KlikkTV Mélyvíz című műsora nézőinek, Sebes György vendégeként.

„Attól semmiképpen nem kell aggódni, hogy üzemanyag-ellátási problémák merülnének fel Magyarország esetében még akkor sem, ha esetleg az embargó kapcsán le kellene állítani a Barátság kőolajvezetéket. Ez az olaj pótolható másként is, függetlenül attól, hogy a MOL hazai vagy szlovákiai finomítója arra van optimalizálva, hogy az oroszoktól vásárolt olajtermékekből minél nagyobb kihozatalt érjen el.”

Amikor a magyar kormány próbálja előhozni a fenti forrás melletti indoklásait, kizárólag technológiai oldalról érvel. „Holott ugyanaz a keverék kikeverhető más típusú olajból is. Természetesen nem olyan áron, mint jelenleg történik.”

Az embargó európai piacon történt belengetésének hatására sok ország leállt az orosz olaj vásárlásával. Ennek köszönhetően, az oroszok még olcsóbbá tették az olajárat, tehát ezzel most nem jár rosszul az Orbán-kormány. Sem a MOL, ami „tisztes summát tud most elrakni nyereségként, amiről a részvényeseket már nyilván tájékoztatták is.”

A témát érintő magyar politika most valójában arról szól, hogy hatalmas nyereséget ér el a MOL s így közvetve a magyar állam is az adón keresztül. „Ezt csak erősíti, hogy az Orbán-kormány 2011-ben visszavásárolt 25 százaléknyi MOL-részvényt, amit az elmúlt években ügyesen kitolt különböző alapítványokba. Miután a MOL idén az összes tulajdonosnak osztalékként kifizetett 241 milliárd forintot, nem kérdés, hogy ebből jelentősen részesedett a 25 százaléknyi államilag kiprivatizált szerencsés részvényes is. Ez az összeg is kitesz 25-30 milliárdot, csak az elmúlt évi nyereségből. Ez az összeg pedig a mostani körülmények miatt csak tovább növekedik.”

Mindennek tükrében, az Orbán-kormány orosz olajembargóval kapcsolatos „pávatánca” korántsem szakmai, technológiai kérdés: „a pénzről szól. Még akkor is, ha technológiai indokokkal próbálják elaltatni a közvéleményt”. 

A történetnek persze vannak vesztesei és nem a MOL részvényesei között. „A kis benzinkutasok nagyon komoly veszteségeket kénytelenek elszenvedni, hiszen a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi ár megegyező. Ebből következően, ők ebből nem tudják kigazdálkodni a saját dolgozóik bérét, a benzinkút üzemeltetését, a felvett hitelek fedezetét sem. Már csak egy hajszál választ el attól, hogy beadják a kulcsot.” 

 

Forrás: hirklikk.hu