HÖOK: a diákhiteles dolgozóknak sem jó a cafeteria leépítése

2018. július 15. 18:56 2018. júl. 15. 18:56

A szakszervezetek és a politikusok után az országos hallgatói önkormányzat (HÖOK) is felemelte a szavát a kormány cafeteria-adóztatási ötlete ellen. Ha ugyanis változatlan formában fogadják el a tervezetet, az hátrányosan érinti majd a diákhitellel küzdő fiatal munkavállalókat.

Egyre több csoportnak szalad tele a bakancsa a kormány adóreformja miatt, ugyanis az egyik leglényegibb eleme a módosításnak az lenne, hogy eltörlik a béren kívüli juttatások kedvezményes adózását.

Szakszervezetek és az ellenzék is tiltakozik a tervezet ellen

A tervezet ellen először a szakszervezetek lázadtak fel, a Pécsi STOP-nak június végén Benke Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) baranyai vezetője a következőket mondta: ha változatlan formában megy át a tervezet, azzal az így is elég vékony középosztályt fogják szétzülleszteni, és melósokba is durván belerúg a kormány.

A szakszervezetek után Tóth Bertalan, az MSZP pécsi származású elnöke kifogásolta pártja nevében, hogy "a kormány leépíti a cafeteria rendszerét, ami miatt havonta több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd a munkavállalók".

A tervek szerint "az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége is. Az intézkedés kárvallottjai a munkavállalók, a közszférában dolgozók, a kisvállalkozók és "kényszervállalkozók", illetve a kultúra és a turizmus egyes ágazatai lesznek. S megmaradna a közszférában dolgozók hátrányos megkülönböztetése is" - fogalmazott Tóth egy közleményben.

Csütörtökön aztán az országgyűlés törvényalkotási bizottságában szólalt volna fel Kordás László, a MASZSZ elnöke az ellenzéki képviselők hívására, ám a bizottság fideszes többsége nem adta meg neki a szót.

Tóth Bertalan szerint gyalázat, hogy ma a magyar Parlamentet bérükből fenntartó dolgozók, a fideszes képviselők fizetését összeadó magyar adófizetők képviselőjébe belefojtják a szót akkor, amikor a munkavállalók érdekében, szakmai javaslatot kíván tenni.

„Ma nemcsak Kordás Lászlótól, hanem több millió magyar munkavállalótól vonta meg a szót a Fidesz, ma nemcsak az MSZP javaslatát söpörte le az asztalról a NER, hanem a dolgozó embereket alázta porig" - fogalmazott a politikus a bizottsági ülés után.

HÖOK: a diákhiteles fiatal munkavállalókat is rosszul érinti a tervezet

Most egy újabb csoport jelezte, hogy nem ért egyet a kormány adótörvény-módosításával.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Választmánya közleményében arról ír, hogy ha az adótörvény módosítását változatlan formában fogadj el a parlament, akkor a diákhitellel küzdő fiatal munkavállalók élete nehezebb lesz.

A cafeteria-elemek közt ugyanis ott szerepel a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás is, amely eddig adómentes volt.

"A kormány a törlesztési szakaszban lévő diákhitelesek terhein kívánt könnyíteni azáltal, hogy 2018-tól adómentessé tette a munkavállaló diákhitelesek számára azon pénzbeli juttatást, amelyet megállapodásuk alapján a jövőben a munkáltató fizethet a munkavállaló részére diákhitel törlesztés céljából" - írják a közleményben.

Ám ha ezt kivezetik, az nem lesz jó a HÖOK szerint.

"A HÖOK álláspontja szerint ez az intézkedés a fiatalok és a munkáltatók szempontjából is hasznos volt, népszerűségét és hosszú távú fenntarthatóságát munkaerő-piaci felmérések igazolják.

Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy az adókedvezmények rendszerén keresztül az állam fontos társadalompolitikai célok megvalósulását segíti elő, melyek körébe elvitathatatlan módon tartozik a fiatal munkaerő megtartása és felvett hiteleinek mielőbbi törlesztése.

A hallgatói érdekeket képviselő HÖOK javasolja, hogy a törvénytervezetről a következő hetekben a munkaerőpiac szereplőivel további egyeztetéseket folytasson a kormány."

A HÖOK a napokban levélben értesítette a kormánytagokat, hogy fontolják meg a nagy adó-átalakítás közepette a felvetésüket.