Horváth Csaba segít kellemetlen kérdéseket feltenni a Fidesz-központnak

2021. november 25. 17:38 2021. nov. 25. 17:38

„Hol a pénz”? – kérdezte Horváth Csaba, a főváros MSZP-frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján, elsőként azoknak a „kellemetlen kérdéseknek” a sorában, amelyekre Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester utalt pártja kongresszusán, amikor azt mondta, még várják a Fidesz-központtól a jó válaszokat a kellemetlen kérdésekre.

Horváth kiemelte: a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek be, ehhez képest a kormány máig adós a BKV 12 milliárdos támogatásával, pedig „lassan november vége van, ennek a pénznek pedig se híre, se hamva”.

Másodikként Horváth azt kérdezte: mi a matematikai képlet arra, hogy a 73 ezer lakosú XVI. kerület 2,3 milliárd forint kártérítést kap a kormányzattól a korábbi elvonások miatt, az 1,7 milliós Budapest viszont nem kap, hanem elvesznek tőle 40 milliárdot?

 

A szocialista politikus azt is megkérdezte: a Lánchíd felújításához megígért 6 milliárd forint mikor fog megérkezni és miért nem érkezett meg eddig, „miért kockáztatja a kormány Budapest és az ország legemblematikusabb felújítását?”

„Szintén a matematikához van köze” következő kérdésének – mondta –: ha egy vasúti felújítás Ferencváros és a Kelenföldi Pályaudvar között 35 milliárd forintba kerül, akkor Mészáros Lőrinc hogyan szerződhetett 338 milliárdra?

Végül megköszönte Fürjes Balázsnak, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának a bejelentését, hogy a főváros megkapja azt a pénzt, amire a kormány évekkel ezelőtt már kötelezettséget vállalt.

„Tényleg nagy kegy” – mondta Horváth szarkasztikusan – „de érdekelne, hogy mi tartott idáig, hiszen október 31-ig már átutalniuk kellett volna (az összeget) az önkormányzatok számára”.

Hozzáfűzte: „itt állhatnánk egész éjjel”, vagy akár áprilisig, ha az összes kellemetlen kérdést fel kívánná tenni; végezetül felkérte az újságírókat: segítsék őt a kellemetlen kérdések tolmácsolásában, „hogy a kormány végre meghallja a budapestieket, akiknek a napi húszmilliárd forintos adó befizetéséért cserébe, talán járna valami”.

Forrás: Facebook