Így hallgattatja el az Orbán-rezsim a vele egyet nem értőket

2021. február 22. 12:05 2021. feb. 22. 12:05

A Népszavának interjút adó Bozóki András politológus, egykori kulturális miniszter szerint az önkényuralom kiépülése 2010 óta folyamatosan tart: hol nekilódul, hol kevésbé, de eddig még nem állt meg. Most már ez történelmi léptékben zajlik, 2010 óta tizenegy év telt el, épp annyi, amennyi például 1945 és 1956 között.

Bozóki szerint mindig megdöbbenünk az újabb és újabb kormányzati lépéseken, de ezek mennek tovább: az autonómia eltiprása, a nyilvánosság körének beszűkítése, a kritikus intézmények és szereplők elhallgattatása a rendszer kiépülésének logikájából adódik. Ha innen nézzük – tette hozzá –, nem is az meglepő, hogy az Orbán-rezsim az elmúlt évben is folytatta ezt a támadássorozatot, inkább az, hogy a kormány most találkozott először kollektív ellenállással.

A politológus szerint az egyik ilyen komoly esemény az Index szerkesztőségének kollektív felállása volt, a másik pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak ellenállása. Miután a többi egyetem kisebb-nagyobb viták után lenyelte a modellváltásnak nevezett einstandot, amiben Csányi Sándortól Varga Juditig a rezsim prominensei foglalják el a felsőoktatást, és velük töltik fel az egyetemek kuratóriumait, addig az SZFE esetében a diákság ellenállt és a tanárokkal együtt elfoglalták az egyetemet.

Hangsúlyozta: ez az okkupáció páratlan az utóbbi hatvan év magyar történelmében. Az SZFE diákjai 71 napig álltak ellen – emlékeztetett –, éppen annyi ideig, mint 1871-ben a párizsi kommün résztvevői.

„Erre az ellenállásra még évtizedek múlva is emlékezni fogunk. Október 23-án sok tízezer ember tüntetett az utcán szolidaritást vállalva az SZFE diákjaival. Ennek akkor is nyoma marad egy generáció életében, ha ezt az ellenállást most eltiporta a hatalom. Még az épületet is odaadják a református egyháznak, nehogy visszatérjen a lázadás szelleme a falak közé. Így hallgattatja el az Orbán-rezsim a vele egyet nem értőket."

Bozóki szerint azóta is folytatódik a rendszer támadása, ami a pécsi és szegedi egyetemek fideszes kontroll alá helyezésében öltött testet, de a Klubrádió frekvenciájának megvonása is beleillik a sorba.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava