Index: elvenné a kormány a polgármesterek döntési jogkörét veszélyhelyzetben - frissítve!

2020. április 1. 10:41 2020. ápr. 1. 10:41

Salátatörvénybe ágyazva jelent meg a javaslat, amely szerint a polgármestereknek előzetes hozzájárulást kellene kérniük a megyei védelmi bizottságoktól egy-egy döntésük előtt - vagyis nem dönthetnének önállóan a veszélyhelyzet idején. A hír megjelenése után Gulyás Gergely bejelentette, változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be kedd éjjel egy salátatörvényt, amely szerint sok jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. 

Az Index cikke szerint az egyik ilyen módosítás - amely a katasztrófavédelmi törvényt változtatná meg - azt eredményezné, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek döntési jogköre csorbulna, és a megyei, valamint fővárosi védelmi bizottságok előzetes hozzájárulása kellene egy-egy döntésükhöz. 

Az alábbi szöveggel egészülne ki a katasztrófavédelmi törvény 46. paragrafusának 4. bekezdése:

"(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül."

Ez a módosítás azt a szövegrészt egészítené ki, amely szerint

"veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti."

Az Index cikke szerint ez azt eredményezheti, hogy ha a parlament (amely a kormányzati nyilatkozatok szerint addig fog ülésezni, amíg biztosítható a kétharmados többség) elfogadja a semjéni javaslatot, akkor a választott vezetők (települési, kerületi, vagy a főpolgármester) helyett a lap szerint a többnyire fideszes politikusokból kinevezett fővárosi és megyei kormányhivatalok vezetői, valamint a védelmi bizottságokban helyet foglaló honvéd, rendőr, katasztrófavédelmi vezetők kapnának előzetes döntési jogköröket.

A katasztrófavédelmi törvényre vonatkozó módosítónak van még egy kiegészítése, eszerint

"E törvénynek az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról szóló 2020. évi …. törvénnyel megállapított 46. § (4a) bekezdését a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke által még el nem fogadott döntésekre is alkalmazni kell.”

Vagyis amint hatályba lép a módosítás, akkor a még függő ügyekre (amiket a hatálybalépés előtt indítottak el) is már ezt a módosítást kell alkalmazni.

Gulyás Gergely: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek a fenti hír kapcsán.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta.

"Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak"

- közölte Gulyás Gergely.
    

Forrás: Pécsi STOP/Index