Iskolaőrséget állít fel a kormány

2020. május 28. 12:43 2020. máj. 28. 12:43

Iskolaőrség felállításáról döntött a kormány, az egyelőre félezer fősre tervezett testület tagjait a legsúlyosabb fegyelmi problémákkal küzdő oktatási intézményekbe delegálják majd - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter szerint az iskolaőrség jelen állás szerint mintegy 500 iskolát, köztük 140-150 szakiskolát érint majd. Az iskolaőrségi testület egy 500 fős testület lesz, vélhetően nagyrészt egykori rendőrökből verbuválódik majd, része lesz a tantestületnek, de nem a pedagógusokra vonatkozó szabályozás érvényes rá, az iskolaőr állandó jelleggel jelen lesz az intézményben. Fegyvert nem viselhet, más kényszerítőeszközök viszont lehetnek nála, intézkedési jogosultsága lesz olyan helyzetekben, ahol az erőszak megakadályozása érdekében kell fellépni - ismertette Gulyás.

A miniszter hangsúlyozta, az államnak az a feladata, hogy biztosítsa a rendet, a pedagógusokat pedig megvédje. A legtöbb helyen nincsenek ilyen gondok, vannak viszont olyan iskolák, térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi problémák, plusz a tanárral szembeni verbális vagy fizikai erőszak veszélye is fennáll, ez pedig nem tűrhető el.

Szólt arról is, hogy kibővítik azon bűncselekmények körét, ahol 12 év lesz a büntethetőség alsó korhatára, a pedagógus sérelmére elkövetett bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd. 

"Az már önmagában súlyos kudarc, ha ilyen korú gyermekek bíróság elé álljanak, de nem engedhető meg, hogy bárki a hivatását gyakorló pedagógust fenyegesse, vele szemben bűncselekményt kövessen el"

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kifejtette, az iskolaőrséget illetően egyeztettek az érintett térségek országgyűlési képvsiselőivel, valamennyien támogatták a javaslatot. Gulyás szerint ovábbi fegyelmet fenntartó lépésekre, eszközökre is sor kerülhet, ha szükséges lesz, akkor több iskolaőrt is szolgálatba állíthat a kormány.

Forrás: Pécsi STOP