Itt az idő, hogy elkezdjük a tárgyalásokat!

2020. június 25. 06:12 2020. jún. 25. 06:12

Itt az idő, hogy elkezdjük a tárgyalásokat és minél hamarabb meglegyen az egyezség a kormányváltáshoz vezető ellenzéki együttműködésről – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes választmányi elnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

„Mi együtt kívánunk működni a 2022-es kormány-, és ahogy mi nevezzük, korszakváltásért. (…) Arra készülünk, hogy közös erővel kormányváltás legyen Magyarországon” – mondta Tóth Bertalan a párt alapszabály-változtatását követően, mely a következő tisztújítástól egy női és egy férfi társelnökre bízza az MSZP vezetését.

Mind Tóth, mind Kunhalmi – akik együtt indulnak majd a társelnökségért - óriási politikai innovációnak és előrelépésnek nevezte az MSZP életében a döntést, mert a párt így a saját vezetésében is meg tudja jeleníteni programjának néhány legfőbb elemét: az egyenlő munkáért egyenlő bért, az esélyegyenlőség és a női egyenjogúság elvét.

Tóth Bertalan a több száz éves múltú német szociáldemokrata pártra hivatkozott példaként, szövetségesük, a Párbeszéd társelnökeiről pedig kiemelte: egyikük Budapest főpolgármestere, másikuk egy parlamenti frakciót vezet.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: együttműködő társadalomban hisznek, ahol az embereknek a sikerért együtt kell működniük. Egyszemélyi döntéseknél ugyanis, ha rosszak, „láthatjuk, hogy például olyan erőszakosan kiürítenek kórházakat, hogy abba belehalnak emberek és rengeteg az áldozat”.

Örömét fejezte ki, hogy az MSZP közössége „elsöprő”, 96%-s szavazati aránnyal fogadta el az újítást, így a baloldal közössége üzenhet a társadalomnak, „hogy nem csak a jogi egyenlőség fontos, hanem fontos, hogy a társadalomban, a politikában, a gazdaságban, a családon belül is egyenrangú félként tekintsenek a nőkre”.

„És igenis a nőknek a politikában a helye, és aki hall bennünket és aki lát, az mondja el a lányának, mondja el az unokájának, hogy igenis a közélettel foglalkozzon, mert joga van hozzá. És ne engedje azt, amikor miniszterelnök azt mondja, hogy csak a fakanál mellett a helye” – szólított fel.

Az ellenzéki pártok együttműködéséről azt mondta: nem lát „annyi vitát és annyi törésvonalat, főleg az önkormányzati választások után olyan mély törésvonalat, ami ne lenne áthidalható”.

Annyi helyreállítanivaló van az az egészségügyben, az oktatásban, az önkormányzatok területén, a bérlakás-fejlesztésben, a klímaváltozás megelőzésében, a környezetvédelemben, hogy az ellenzék „bőven meg tudná csinálni”, egy új köztársaság alapjait le tudná tenni.

Kijelentette: „valójában a választók ezt eldöntötték” az önkormányzati választásokon, amikor a siker érdekében egymás pártjaira olyan sokan átszavaztak.

„Érdemes szem előtt tartani, hogy valójában a választók hol tartanak ebben. És az a mi felelőségünk valóban, hogy a politikai konstrukciót megcsináljuk” – tette hozzá.

A társadalmi, gazdasági minimumprogramok kidolgozását nyáron meg kell kezdeni, a „nüansznyi” törésvonalakat pedig „a nép, vagyis a szavazók ki fogják simítani és itt a nap végén összekapaszkodva el fogunk indulni” – mondta.

Felhívta a figyelmet: az, hogy a főpolgármesteri előválasztáson 74 ezer ember vett részt, azt mutatja, hogy az emberek részt akarnak venni a folyamatban. Azt is megemlítette: a 2018-as országgyűlési választáson a többség, a szavazók 52,6 százaléka a Fidesz ellen szavazott. „Csak nem voltunk olyan egységesek, mint az önkormányzati választáson. Ezt kell megcsinálni.”

Tóth Bertalan azt emelte ki: az önkormányzati választások fontos tanulsága a fővárosban és a nagy városokban az volt, hogy volt közös program, közös vízió, egy olyan zsinórmérték, amihez mindenki tudott csatlakozni.

Éppen ezért „ez elsődleges, hogy legyen egy ajánlatunk egy új, élhető Magyarországra. Legyen egy ajánlatunk az újjáépítésre az oktatástól kezdve a gazdaságon, mindenen keresztül, úgyhogy mi erre fogunk javaslatot tenni” - mondta.

Forrás: hirklikk.hu