Itt az újabb súlyos fideszes korrupciós ügy: a szálak Kubatovig érnek

2021. december 16. 13:24 2021. dec. 16. 13:24

Egy csütörtökön kezdődő bírósági tárgyalás befolyással üzérkedésről szóló vádirata közvetlenül Kubatov Gáborig, a Fidesz pártigazgatójáig és alelnökéig vezet.

Az is nagyon durva – normális országban kormányválságot okozna –, ami a vádiratban szerepel. Még súlyosabb, ami nincsen benne, és a legnagyobb kérdés, hogy miért nincsen benne? – teszi fel a kérdést Hadházy Ákos független képviselő ma délelőtt megjelent Facebook-posztjában.

A vádirat szerint Kubatov titkára, Kindlovits Máté legalább öt alkalommal fogadott vállalkozókat a Fidesz Lendvay utcai székházában, és az FTC stadion egyik irodájában. A vállalkozók azt remélték, hogy Kubatov elintézi nekik, hogy a Nemzeti Bank feloldja zárolt számlájukat, vagy állami megbízásokat kapjanak.

„A vádirat szerint a vállalkozók cserébe a Fradit gondolták anyagilag támogatni... A találkozókat a Kubatov fradista „biztonsági emberei” szervezték, a közvetítésért a vádirat szerint a vállalkozóktól komoly milliókat kaptak. Az ötödik ilyen alkalom után azonban Kubatov titkára megvilágosodott és feljelentést tett a közvetítők ellen befolyással üzérkedés miatt" – olvasható a politikus Facebook-oldalán.

Hadházy így folytatja: „Ez a hivatalos verzió, de az én információim nem teljesen erről szólnak. A vállalkozók valóban jártak Kindlovitsnál „lobbizni”, de a feljelentés nem a titkár „megvilágosodása” miatt történhetett, hanem azért, mert néhány vállalkozó becsapva érezhette magát. Állítólag ők adtak egy piaci ajánlatot, és azt hitték, sínen van a biznisz, egyszer csak azt látták, hogy valaki más nyerte a közbeszerzést, háromszoros árral. Miután reklamálni mentek, jött a feljelentés és a büntetőeljárás."

A képviselő szerint az ügyészség elképesztő módon kihagyta Kubatov titkárát az ügyből, pedig több információ utal arra, hogy ezt egyszerűen nem tehette volna meg, hacsak nem Kubatovék kimentése volt eleve a cél.

„– Vajon életszerű-e, hogy Kindlovits az ötödik találkozóig nem jött rá, miért jönnek hozzá a Fidesz székházába vagy a Fradi-pályára mindenféle vállalkozók, a legkülönbözőbb üzleti ügyekben segítséget kérni?

– Mi köze volt Kubatov titkárának például ipari telkek kármentesítéséhez, villanyóra leolvasáshoz vagy zárolt vagyonokhoz?

– A vádirat szerint a vállalkozók a megbeszélések után fizettek a közvetítőknek. Fizetett volna épeszű ember milliókat a közvetítőnek, ha nem érzi úgy, hogy sikerült elintézni, amit akartak?

– A vádirat szerint többen a Fradinak adott támogatással akarták megvenni Kubatov befolyását. A nyomozás ezek szerint fel sem vetette, hogy nem Kindlovits volt-e, aki ezt a „szívességet" kérte cserébe? Pedig nem lenne életszerűtlen: néhány hónapja maga Bige László vallott nyilvánosan a Fidesz alelnöke ellen, amikor arról beszélt, hogy Kubatov 200 milliós támogatást kért a Fradinak egy Bige számára kedvező törvény elfogadásáért. (Ha az a bűncselekmény még nem évült el, akkor az ügyészségnek hivatalból kellett volna nyomoznia abban az ügyben is.)

„ A vád fő bizonyítéka a Kubatov egyik biztonsági embere, B. Imre korábbi rendőr által készített „belső vizsgálatról” készült hangfelvétel/vallomás. Csakhogy az elsőrendű vádlott erről azt vallotta, hogy ezt a „vallomást” veréssel, zsarolással kényszerítették ki Kindlovitsék. Szerinte cél az volt, hogy Kindlovitsot tisztára mossák."

A vádlott ügyvédje kezdeményezte is a szembesítést emiatt Kindlovitssal, Baranyaival és Szabó „Szőke” Ferenccel, Kubatov börtönviselt „szurkolói koordinátorával”. Ezt az utólagos észrevételt azonban egészen elképesztő indoklással az ügyész nem vette figyelembe. Állításuk szerint az eredetileg nyomozó tiszt leszerelt, és az e-mail fiókját archiválás nélkül törölték, így a vádhatóság nem kapta meg a vallomást. A szembesítést pedig az ügyész azért mellőzte, mert állítólag nem találták Szabó „Szőke” Ferencet, pedig a vádlott szerint minden héten kint van a Fradi-pályán. A másik indok a járvány volt.

„Nagyon izgalmas tárgyalás kezdődik tehát holnap. Persze az is biztos, hogy egy normális országban Kubatov már rég, jóval a tárgyalás előtt lemondott volna. De ez nem egy normális ország. A vádiratból, dokumentumokból néhányat közzéteszek, a többit ezen a linken olvashatják, ha nem hinnék el, hogy a Fidesz alelnöke ilyen primitív maffia ügybe keveredett" – írja Facebook oldalán Hadházy Ákos parlamenti képviselő. 

Forrás: Facebook